2010.04.12. 16:46

A kampánycsend halála

A vasárnap este 7 óra után történt, egyszerre vicces és botrányos események halálos csapást mértek a kampánycsend intézményére. Nem maradt más választás, el kell takarítani ezt a hullát az útból, minél hamarabb.

Az internetes tartalomszolgáltatók egyesületének soros elnökeként az elmúlt héten több interjút is adtam kampánycsendügyben; az ilyen furcsa médiaszabályok internetre alkalmazása mindig egzotikus kérdés, ami felkelti a szerkesztők figyelmét.

A netes kereskedelmi média hazai ébredésének idejében, 2001-2002-ben ez a téma jó feladvány volt ennek a szakmának. Itt megmutathattuk, hogy a mieinkhez hasonló, böngészőben olvasható újságok legalább olyan komoly orgánumok, mint a papírra nyomtatottak, és a sajtót szabályozó törvények szellemét magunkra nézve is kötelezőnek tartjuk. Külön ajánlásban rögzítettük tehát, hogy hogyan gondoljuk a kampánycsend részletszabályzását az internetes közegben, miképp viselkedjenek a portálok, a pártok weblapjai, vagy a felhasználói fórumok.

Rendszerünk idáig szinte hibátlanul működött - a hazai internetes szerkesztői-tartalomszolgáltatói közösség szinte kivétel nélkül betartotta ezeket a szabályokat - idén azonban szükségesnek tartottuk megjegyezni, hogy időközben megváltozott a szabályzás tárgya, és ez már a törvény lényegét is érintheti. A média ugyanis már rég nem írható le úgy, mint azelőtt: az úgynevezett felhasználói tartalmak (blogok, üzenőfalak, Facebook, Twitter, videómegosztók stb.) konstans áradata mennyiségben már bizonyosan többször is felülmúlja a profi szerkesztőségekben előállított tartalomtömeget. Ráadásul ezt az irdatlan méretű anyagot nem néhány helyen, hanem odakint, az állampolgárok lakásaiban állítják elő, így a korlátozás esélyei eléggé rosszak. Az emberek a hálón többnyire egymást szórakoztatják, elmosódik a határ a magánbeszélgetés és a tömegkommunikáció között.

Bede Márton múlt heti cikke (Kampánycsend = menő) egy tulajdonképpen rokonszenves, igaz, kissé ütődött magyar hagyományként ábrázolta a kampánycsendet, amivel egyfelől egyet is lehet érteni; másfelől viszont persze minden betarthatatlan jogszabály picit rongál a jogkövetésre való hajlandóságon. Arra azonban még a tehetséges ifjú publicista sem gondolt, hogy ez az ártatlan játékszer is veszélyes fegyverré válhat egy olyan jogalkalmazó jóvoltából, amely nem készül fel rendesen feladatára.

Márpedig vasárnap este ez történt: a láthatóan rosszul informált Országos Választási Bizottság aznap este talán egy rózsaszín vattacukrot is emberélet kioltására alkalmas eszközzé változtatott volna. Most hagyjuk azt, hogy a kampánycsend lejárta után rendeltek el újabb kampánycsendet, miközben már számos adat kikerült - sokkal fájóbb, hogy az elnök többszöri nyilatkozatából az derült ki, hogy egyetlen újságot sem olvasott el napközben, és sokáig nem is ismerte a probléma okát. Majd, miután képbe került efelől, nem ismerte annak mértékét - míg szavazókörönként ötszáznál is több ember várt még szavazásra (és 60 másodperc egy ember leszavaztatásának minimális időigénye), ő arról beszélt, hogy a probléma egy-két óra alatt megoldódik.

De honnan is juthatott volna adatokhoz a Bizottság: a tévéközvetítésen nyomon követhető volt, hogy asztalukon egyetlenegy friss információszerzésre alkalmas eszköz - például laptop - sem volt, így döntéseiket tökéletes vakrepülésben hozták meg.

Az ülésezés közben természetesen elindult a hivatalos és félhivatalos adatok szivárgása, ezek több laphoz is eljutottak, így rövid konzultáció után kilenc óra tájban azt javasoltuk, hogy nincs tovább értelme az információ titkolásának: a kampánycsend ezekben a percekben pusztult el véglegesen.

Az egyetlen lehetőség tehát: a funkció és értelem nélkül maradt kampánycsend intézményét mihamarabb el kell törölni, mert ki tudja, hányféle módon okoz majd még fölösleges problémákat.

80 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://gg.blog.hu/api/trackback/id/tr471915121

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A kampánycsend halála 2010.04.13. 00:10:01

A láthatóan rosszul informált Országos Választási Bizottság aznap este talán egy rózsaszín vattacukrot is emberélet kioltására alkalmas eszközzé változtatott volna.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ma Baker 2010.04.12. 20:01:13

Nem feltétlen a kampánycsenddel van itt a probléma, hanem az OVB-vel. Ki szeretne 4 év múlva a szavazás napján minden párttól megtévesztő mocskolódó, szavazzrám-os vagy "lelőtték Gyurcsány Ferencet" smst kapni? Szerintem kell egy nap szünet, hogy ne csípőből döntsön jónéhány ember.

Alexi Borzovan 2010.04.12. 20:12:53

Nem is értem ezt a kampánycsend izét. Ha valaki már eldöntötte, kire fog szavazni, annak aztán kampányolhatnak az utolsó pillanatig, úgyse fognak rá hatni, nem? Hadd menjen csak a kampány, ameddig tud. Ez a kampánycsend csak egyszerű protokolláris valami, kínos és teljesen felesleges.

kafferbivalybalamber 2010.04.12. 20:18:41

Egyetértek, jól mondja, úgy legyen. :)

(Kafferbivalybalambér=Trebitsch.)

2010.04.12. 20:27:24

Konnyen egyet lehet az itt leirtakkal erteni. Nem csak az itt es korabbi nyilatkozatban elolvasottak alapjan, hanem a tegnapi tapasztalatokat figyelembe veve is. Sot egyszeruen vegiggondolva is valami hasonlora jut az ember.
De!
Azt hiszem az index percrol percre rovataban volt egy bejelentkezes az egyik olyan szavazokorbol, ahol meg este het utan is voksolasra vartak az emberek. Ok pedig azt mondtak, hogy a hirek-eredmenyek alapjan (az eredeti jeloltjuk mar biztos bejuto, ill. az eredeti jeloltjuk mar biztos kieso) bizony masra szavaznak vagy esetleg hazamennek.
Ezek szerint in vivo bebizonyosodott, hogy megis van ertelme a kampanycsendnek, igenis megvaltoztatja a szavazo szandekat, adaptalasra keszteti a reszeredmeny...

kafferbivalybalamber 2010.04.12. 20:37:26

@Shermes Hollock: OK, de ez miért baj? A szavazó úgy igyekszik szavazni, hogy az általa legkedvezőbbnek gondolt végeredményhez járuljon hozzá. Ha ehhez az kell, hogy az utolsó pillanatban, az eredmények ismeretében még módosítson - akkor azt fogja tenni. De mi ezzel a gond? (A közvéleménykutatók, és egyéb béljósok szempontjait most talán hagyjuk. :)

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2010.04.12. 20:40:08

Ami külföldön működik miért nem lehet átvenni?

Ausztriában NINCS kampánycsend, sérül a választás tisztasága? Nem hinném.

Amerikában a szavazófülke 30-50 méteres körzetében van kampánycsend vagyis 60 méterre nyugodtan lehet szórólapot osztogatni.

Sérül a választás tisztasága? Nem hinném.

tom peris 2010.04.12. 20:45:38

Kedves mindenki, kedves szerző!

Rég láttam ennyire egybehangzó kommenteket!

Valóban be kell látni hogy az ilyen jellegű szabályozásoknak mint a kampánycsend bealkonyult...

A lakosság egy jelentős része már véleményem szerint nem igazán izgatja magát hogy tv-ből meg papírról értesüljön a világ dolgairól... (személy szerint nem veszek újságot, nem nézek tvt mert kidobott pénznek éreztem az előfizetést... mégis úgy érzem hogy a fontos dolgokkal kapcsolatban képben vagyok)

A kérdés hogy az miért a kampánycsend megzavarása hogy tudjuk az eredményeket szavazás közben, és az miért nem kampánycsend megsértés hogy a szavazókör ajtajában ott az óriásplakát hogy "szavazzá va**ze erre meg arra me' jó lesz"?

A másik dolog... Én úgy érzem hogy állampolgári jogom az információhoz jutás... mégis mikor a szavazás napján magamhoz-tértem reggel a biztos elhatározással hogy melyik pártot is támogatom, nem tudtam csak kb. 1 órányi googlizás árán kideríteni hogy a listás mellett tudok e egyéni jelöltre szavazni...

Az az igazság, hogy szerintem már nem így működik a világ (ahogy a cikk is rámutat) csak az a baj hogy akik ott vannak hogy döntéseket hozhatnának errőll azoknak még az iw*w is egy új dolog ami a sátán szüleménye és nem tudják megkülönböztetni a blogot a yout**e-tol... De hozzá kell tenni hogy MI szavaztunk rájuk...

Remélem a kampánycsönddel kapcsolatos mizzéria meg fog változni mint sok más dolog!!! (ezek közül talán az a legkevésbé fontos probléma hogy az indexen nem lehet kommentelni politikai tárgyú cikkeket... bár kezdetnek az se lenne rossz ha ez megváltozna)

wincent · http://index.hu 2010.04.12. 21:08:16

Tegnap nem a kampánycsend volt a gond. Hanem az, hogy eszetlen módon, khmmmm. végiggondolás nélkül rázúdítottak 1-2000 szavazót az alap 6-800-hoz, ami értelemszerűen fizikálisan képtelen helyzetet eredményezett. Ha ez nem lett volna, a tegnapi mese másképp alakult volna. Most szinte senki nem beszélne a kampánycsend intézményéről.

Egyébként tényleg érdemes átgondolni ennek az egésznek az értelmét.

KenSentMe 2010.04.12. 21:30:05

A kampánycsendnek annyi volna az értelme, hogy ne járkáljon ilyen jégkrémes autó a szavazóhely közelében, "szavazzon a szocialistákra" szerű jelmondatokat szajkózva. Egyébként szerintem maga az alapelv helyes is.. az, hogy twitterezik/smsezik/blogol valaki, az nagyon szép és jó, de rögtön lerí róla, hogy milyen ember is, ha még ezt az egyszerű szokást sem bírja betartani.

Nem, nem a kampánycsend a bűnös.. lehet, hogy a cikk írója szerint kényelmetlen, és most volna ürügy a kiherélésére, de szerintem nem volna jó, ha megszüntetnék.

kariking · http://ralialfa.blogspot.com 2010.04.12. 21:31:28

Szerintem a kampányolást magát kellene befejezni. Legyenek elérhetőek a programok (hazugságok) és aki szavazni szeretne, azok alapján eldöntheti, hogy kire. A megmaradt pénzből meg lehet lélegeztető gépeket venni.

öregmogyi 2010.04.12. 21:38:35

Én is megvédeném a kampánycsendet. Semmi gond nem volt vele este hétig. És külön tetszett, hogy a Netezők is odafigyeltek rá. Népnevelő hatása van.

És fontos, hogy olyan híreket ne lehessen bedobni a választás előtt, amit már nincs idő cáfolni.

szomorutojas · http://tojas.blog.hu 2010.04.12. 21:40:34

A kampánycsend korlátozhatná a pártokat abban, hogy eljuttassák az üzeneteiket az utolsó pillanatban, de hogy a pártok nevét miért nem szabad kimondani, számomra rejtély. Ha nem jelentethetnek meg fizetett politikai hirdetéseket, az elegendô szerintem.

Mivel objektív média nincs, az echotévén elhangzó hírek, tények bármily elfogultak is, nem fognak elérni egy atv nézôhöz (ugyanez MagyarNemzet Népszava viszonylatban is igaz). Az óriásplakátok amúgy is fennmaradnak, tulajdonképpen ha a pártok aktivitása szûnik meg, a kampány elmúlik, az újságírók meg úgyis csak célzott réteghez érnek el.

Kobakos 2010.04.12. 22:06:42

Ez hülyeség. Kampánycsendre szükség van, az jó dolog, még akkor is, ha van internet meg sms.

Unter Bahn (törölt) 2010.04.12. 22:12:52

Üdv! Szerintem a kampánycsend csak hisztériakeltésre jó, hogy hol, mikor, ki, milyen módon vette szájára áhitattal vagy undorral egy párt vagy személy nevét... aki tudja hogy kit akar, annak egy ilyen nem oszt, nem szoroz, aki meg este 18.59-kor 3 órai sorban állás után bizonytalan, az maradjon is az...

Péntek délután még a helyi 'kisbolti parlamentben' még egymást hecceltük a "Szebb jövőt" kontra "Munkát-kenyeret" köszöntésekkel, de PONT ez az év az, amikor szerintem mindenki tudott szavazni... ha nem valami mellett, hát akkor valami ellen... ez kb. 20 éve megy így:-(

Nyugodtan kampányoljanak, a felső lépcsőfokon, ha pálinkát-sört-bort-virslit-madarat (lehet Turul is) kínálnak, én elfogadom, de a szavazatom meg nem másítom!!!

Utóbbi két szavazáson nem voltam, tkp. átengedtem a szavazatom azoknak, akik azt hiszik, tudják mit csinálnak... most viszont "munkásököl vasököl..." , továbbá "Pá, kis aranyom pá, most elhagyom pá..." ...mert ez így NEKEM zsákutca:-(

PS: Tisztelt "Új kormány"! Öreg 'luxusautóm" van, sokmilliós lakáshitelem (de forintalapú), viszont sokallom a gáz- és a villany árát... kérem kaccsojja ki... akarom mondani: "platóról leesett" fődgázt, villanyt meg berzint vennék occsón... Cserébe felépítem két gyerek karrierjét (full extra!!!)+ tartalékból(?) vállalom 'lim unoka>=4' +tanulmányok programot...

2010.04.12. 22:17:06

@kafferbivalybalamber:
azt hiszem nem erted a problemat.
Reggel felkelunk, hogy ma szavazni fogunk. Van elkepzelesunk kire szavazunk (A), talan lenne masodik is a listan (B), van olyan is akire biztos nem (C). En szavazok A-ra reggel, te meg sorban allsz, hogy szavazhass rajuk, de megtudod este kilenckor, hogy ok mar 77%kal bent vannak, ezert inkabb B-re szavazol, igy o bekerul 8%-kal.
1. A part 77%-a azert jott ossze, mert nem tudtuk az adatokat reggel - "O, ha ennyien szavaznak ra, akkor en is inkabb B-re voksolok". De en ezt ugye nem tudhattam, te viszont ezzel a plusz infoval vagsz neki.
2. B be sem kerult volna, ha te es meg sokan masok nem valtoztatjatok meg a velemenyeteket, kaptak volna 4,6%-ot, mig A 80% teljesitene.

Azt nem latod, hogy az egyenlo szavazas lehetosege nincs biztositva nekunk es a partoknak sem. Raadasul - bar ez mar sokkal elvontabb dolog - nem az eredeti elkepzelesed szerint szavazol, hanem rahatas miatt.
Most kepzeld el, ha ez a rahatas nem valos adaton alapul, hanem B part maganakcioja volt - mivel nincs kampanycsend barki barmit mondhat, igazat-hazugot...

Ugy kell megtenni mindenkinek a tetet, hogy meg nem latszik a vegeredmeny. Olyan a lotton sincs, hogy en mind az ot szamot beikszelem, mig neked csak az utolso kettot kell.

sese 2010.04.12. 22:18:06

Akinek nem tetszik a kampánycsend, az előtte vegye fel a reklámokat és nézze egész nap, vagy halgassa a médialejátszóján.
Senki semmit nem veszített azzal hogy szinte a végeredményt publikálták először. Aki meg tippelgetni akarat, az azt is megtehette. Lehetett fogadni. A médiát meg nem sajnálom hogy elvették a hülye játékszerét.

2010.04.12. 22:18:36

Azt en sem tudom mi a jo megoldas, foleg igy az internet koraban.

Egyszeruen csak latom, hogy miert van szukseg kampanycsendre, meg akkor is, ha en nem szivlelem.
Es lenne A szukseges rossz?

Gary Hoon · http://www.garyhoon.hu 2010.04.12. 22:37:43

Kampánycsendhez: Amerikában, ahol olyan sok van demokráciából, hogy még exportálni is tudnak belőle, az LB (Supreme Court) úgy döntött, hogy a szólásszabadság (First Amendment) súlyos korlátozása lenne, ha éppen akkor némítanák el az embereket, amikor ők a leghatékonyabban fejthetik ki a véleményüket. És tényleg! Amíg csak a pártoknak kellett kussolni, nekem meg nem volt internetem, fel sem tűnt, hogy mekkora hülyeség a kampánycsend. Ma már alapvető emberi jogaim súlyos eltiprásának tartom ezt az idejétmúlt intézményt.

A sorbanállós szavazókörökről: az OVB tökéletes inkompetenciáját mutatja, hogy a törvényre mutogatnak, mikor józan paraszti ésszel kezelni lehetett volna, és a második fordulóban minden vészharang ellenére kezelni is lehet az ügyet. Mégpedig így:
Ha egy ember 1 perc alatt szavaz le, akkor abban a szavazókörben, ahol mondjuk ötezer ember jelentkezett/sorsolódott be, kell még tíz bizottsági tag meg tíz fülke és öt urna. Aztán ha mondjuk háromnál többen állnak sorba, addig nyitnak újabb és újabb sorokat, amíg elfogy a nép. A Tescoban néha meg tudják oldani, persze ott dolgozni kell...

Demokrapia 2010.04.12. 22:38:36

Szlovákiában parlamenti választások alatt nincs kampánycsend. Elvégre nem gyerekek választanak. A mai média és mobilvilágban felesleges. Ráadásul nincsenek kopogtatócédulák, nincs két forduló.

/ms 2010.04.12. 22:43:29

@Shermes Hollock: Egészen pontosan ugyanezt gondoltam volna én is kifejteni. Kösz, hogy megkíméltél.

rexter 2010.04.12. 22:46:15

szerintem a kampanycsend kell. este 7ig, es pont. addig szepen mindenki szavazzon le.

Elcseszett nick 2010.04.12. 23:06:27

Egy önző érvem azért van a kampánycsend mellett. Két napig nem stresszeltem magam a médiában megjelenő sárdobáláson, megnyugodtam, tudtam mit akarok (ebben az utolsó pillanatig sem tudott volna semmi megingatni), így nyugodtan, és nem stresszesen mentem szavazni. Kellett ez a levezető, csendes időszak. Más érvem nincs mellette. :)

/ms 2010.04.12. 23:06:38

@Demokrapia: sőt: egyéni képviselők sincsenek. Ergo: nincs gond a máshol szavazással sem.

Mondjuk én ezt az egész egyéni képviselősdit sohasem értettem. Merthogy mi a túrónak is (de komolyan)?
1. egyrészt egy cuclista/urambátyámos, kijárós hagyomány (az o.gy képviselő elintézi a járdát, meg a gázbevezetést) - holott neki ilyen lehetősége nem volna szabad lennie, neki törvényeket meg o.gy. határozatokat kellene hozni, meg kormányozni/kormányt ellenőrizni, nem pedig partikuláris érdekek mentén lobbizgatni; 2. mi az következmény a választásokon? egyszerűen felerősíti az első forduló (listás) eredményeit; merthogy ki az a hüje, aki szánt szándékkal egy rosszabb érdekérvényesítő lehetőségű ellenzéki képviselőre szavaz? 3. ha nem lenne egyéni képviselő, akkor nem kéne bohóckodni a töredékszavazatokkal; 4. fölborulna a regionális érdekképviselet, ha nem lenne egyéni képviselő? egy francot: megyei, területi listák megmaradása esetén megfelelő lenne az is. 5. jelentene-e gondot a képviselői létszám csökkentése? nem igazán. legalábbis nem akkorát, mint most. 6. én mondjuk azt sem értem, hogy az hogy a túróba igazságos, hogy mondjuk a 7,5%-os listás eredményből hogyan lesz 5 képviselő (1,3%)...

Alikam 2010.04.12. 23:18:06

A kampánycsend eltörlése, gyakorlati szempontból körülbelül annyira átgondolatlan, amilyen átgondolatlan volt ugyanezen szempontból az átszavazókra vonatkozó törvény módosítása.

Kétszer talán nem kéne ugyanazt a hibát elkövetni.

Nézzük meg mi történne, ha a kampánycsend intézményrendszere megszűnne létezni:

1. ebből következően akár a szavazóhelyiségek előtt is egész nap kampányolhatnának a pártok.

2. ebből fakadóan asszem nem kellene sokat várnunk az első tettlegességig, akár egy szavazótól, akár egy másik párt kampányemberétől.

..és még ezernyi negatív következménye lehet. A kampánycsend egy jó dolog, és sokaknak szüksége van arra, hogy nyugodtan át tudják gondolni, kire szavazzanak.

A választási botrány kialakulásában két dolog játszott közre.

Az egyik, hogy a törvénymódosítás gyakorlati oldalát elfelejtették megvizsgálni, a másik pedig, hogy az OVB minimális információ alapján hozott meg egy hibás döntést.ű

Az, hogy ezek még ott diskuráltak, és nem szólt nekik senki sem arról, hogy "hé, fiúk, nem zavar benneteket, hogy az Interneten már jönnek illegálba az adatok? Mégis miről vitáztok ti még itt??", elképesztő látványt nyújtott...

Elcseszett nick 2010.04.12. 23:34:09

@Alikam: Ez a mondatod rohadt jó, tetszőlegesen behelyettesíthető bármi az elmúlt 20 évből:

A(z) ... gyakorlati oldalát elfelejtették megvizsgálni, a másik pedig, hogy a(z) ... minimális információ alapján hozott meg egy hibás döntést.

Pályaelhagyó autóversenyző 2010.04.12. 23:48:08

@/ms: toredekszavazatokbol meg kapni fognak, ugy. de azt csak akkor lehet kiszamolni, ha mar megvan az osszes egyeni hely

egyebkent sincs igazsagos rendszer, felesleges hisztizni

Alikam 2010.04.12. 23:50:05

@Elcseszett nick: akartam is írni, hogy - mint mindig, ebben az országban...

/ms 2010.04.13. 00:20:43

@Pályaelhagyó autóversenyző: mondjuk én voltam a hüje, hogy ezt a (részemről kissé végiggondolatlan) töredékszavazatos témát is belevettem; merthogy a hozzászólásom többi része szerintem érdekesebb. Természetesen tudom, hogy vitathatók azok is, de talán nem lehet egyszerű 'hisztizéssel' elintézni. De természetesen tudom azt is, hogy az általam felvázolt irányú változásoknak vajmi kevés realitása van. Bár, ha figyelembe vesszük, hogy a Fidesz ígért kisebb parlamentet, s a kisebb parlamenthez szükséges kevesebb egyéni jelölt eléréséhez jócskán át kellene szabni a választókerületeket, ami elég nehéz dió; s a tisztán egyéni képviselős megoldás viszont egy csomó fontos politikus bejutását nehezítené meg... Lehet, hogy mégsem teljesen lehetetlen?

Golem 2010.04.13. 00:26:06

Annak ellenére, hogy az OVB-ben töketlen félanalfabéta balfaszok fontoskodtak az este (mindenki láthatta akár élőben is) azt kell mondjam, hogy nem a kampánycsendet kellene eltörölni, hanem az egész kurva kampányt. Aki annyira balfasz, hogy 4 év alatt nem ismeri fel, hogy kire kellene vagy kire nem kellene szavaznia, annak még a választójogot sem szabadna megadni. A kampány maga az emberi ostobaság piedesztálra emelése.

Chazz Reinhold 2010.04.13. 00:29:26

már megbocsáss kedves Gábor (gg), de minden rosszindulat nélkül állítom, hogy - szerintem - az internetes tartalomszolgáltatók egyik főmuftijaként anyagi érdekeltség okán elfogult vagy ebben a kérdésben. valószínüleg a választás előtti utolsó napok felfokozott izgalmi állapota látogatócsúcsokat generálna a netes híroldalakon, mely jelenséget - gondolom - a marketing, reklám részleg súlyos aranyokra tudná váltani. profán hasonlattal élve: mint a kötözött-sonka árusnak a húsvét, akkora ünnep lenne ez a "brancsnak", mely érdekeit képviseled.

egyébként, bár a cikkel laikusként sok helyen egyet értek, én magam mégis támogatom a kampánycsend intézményét

gitáros 2010.04.13. 00:31:47

@Shermes Hollock:

Az "egyenlő szavazás lehetősége" SOHA nincs biztosítva abban az értelemben, hogy én pl. kizárólag három baszott nagy fityeszplakát mellett megyek el naponta.

Az meg tök rendben van, hogy az utolsó napokban ne kelljen már _kényszerűen_ nézni/hallgatni/olvasni az utolsó mocskolódásokat, reklámokat. A netes (közösségi) tartalmakhoz viszont saját választásunk alapján jutunk hozzá, tehát azt sztem fölösleges lenne korlátozni.

guy 2010.04.13. 00:31:55

Nem eltörölni a kampánycsendet, hanem bevezetni még újabb szabályokat, csakhogy a médiának legyen miről beszámolni!

Pl. a jelölteknek elsőként kellene érkezniük, aki nincs ott, azt diszkvalifikálják, vagy leosztják a szavazatait kettővel, vagy elajándékozhatja őket.

vagy kelljen meghatározott időt a fülkében tölteni, aki nem teszi, pénzbüntetést kap, és a következő szavazásból kimarad, stb.

/ms 2010.04.13. 00:33:45

@Golem: sőt! nem is csak a kampányt, hanem az egész választási bohóckodást is el kéne törölni!
Döntsön az, hogy ki melyik elit katonai-, rendőri egységet tudja maga mellé állítani, s minél ügyesebben megpuccsolni a hatalmat!
Vagy döntsék el a pártelnökök snóblival (kőpapírollóval).
Vagy egyszerűen döncse el a Sólyom.
Vagy még egyszerűbben: legyen az Orbán, vagy a Vona (vagy ők ketten 2 hetes rotációban).
Vagy minek is egyáltalán kormány?

dark future · http://www.andocsek.hu 2010.04.13. 00:35:14

Rendszergazdaként tudom, hogy pl. a jobbik spammelt ezerrel az utolsó pillanatig (persze nem a saját nevében, hanem fiktív civilek nevében). Ha meg is marad a kampánycsend, az internetre nem kéne vonatkoztatni, mert betarthatatlan, értelmetlen, értelmezhetetlen.

Az OVB-s őslényeket kéne inkább modernebbekre, áramvonalasabbakra cserélni. Meg az idióta törvényhozókat, akik ész nélkül hozzák a hülye és betarthatatlan törvényeket.

pasa 2010.04.13. 00:37:25

Ebben az uj kutyakomediaban volt valami jo, es remelhetoleg lesz sokkal tobb.

En az elso valasztas ota mindig (foleg) az M1-en kovettem a dolgokat. Es egyertelmuen a tegnapi musor volt a legszorakoztatobb, legjobb -- hala a musorvezetonek es a vendegeknek, akik ude valtozatossagkent ertelmesek voltak es jo dolgokat mondtak.

Az OVB szuttyogeset latni meg fajdalmas volt, de ez kovezheti ki az utat ahhoz hogy a szalonidiotakat elkuldik alaszkai nagykovetnek, es a kovetkezo valasztasokra vadonatuj torvenyt csinalnak -- sot ha okulnak a tapasztalatokboll, talan ki is probaljak meg atnezetik hozzaertokkel.

A torveny valahol egy ertelmes dolgot is megcelzott: kivedeni a szavazatvasarlasokat es ezzel egyenrangu szervezett visszaeleseket. Sajnalatosan altalanositva es vegyitve "az allampolgarokat dedosnak nezo" elemekkel, meg olyan vegrehajtokkal/ertelmezokkel akik nem ertik sem a betut sem a szellemet, cserebe gyavak erdemi dontest hozni es a fo szempont, hogy fenntartsak sajat tevedhetetlenseguk latszatat.

Szerintem rengeteg jo anyagot szolgaltatott csak a TV adasban mutaott cucc -- ha en egyetemen lennek, sokfele targybol inditanek belole disszertacios temakat, TDK-kat es hosszan reszleteznem a levonhato tanulsagokat.

Ha mar szivtunk okuljunk belole.

ryuk (törölt) 2010.04.13. 00:40:34

ggnek eddig nem volt blogja, de talán majd a szép új világban többet hallunk róla

pasa 2010.04.13. 00:45:50

@Shermes Hollock:

Ez a scenario realis, de kurvara nem ugy kell kuzdeni ellene, hogy bevezetjuk a sotetseget, hanem masfajta osszesitessel.

*Vannak* kidolgozott mukodo semak, ahol tobb preferalt partot/jeloltet lehet megadni prioritas sorrenddel, es kijon belole olyan eredmeny, ami ezerszer jobban kozeliti a tenyleges valasztoi akaratot, es nem vesznek el szavazatok egyik iranyban sem (also kuszob/tulszavazas).

A gyoker-problemat kell keszelni, nem a belole, vagy plane egy pocsek megoldasabol eredo jarulekos gebaszt.

ryuk (törölt) 2010.04.13. 00:48:02

amúgy a kampánycsend attól kezdve egy vicc, hogy amíg a szavazóhelyiségbe értem (a kampánycsend második napján) kb 8 plakátról vigyorgott rám bokros, orbán, mesterházi meg a többi. plakát lehet, de rádióban nem ejthetik ki a párt nevét?! szánalmas, álszent szarság, ami csak arra jó, hogy erre hivatkozva feljelenthessék egymást a pártok.

pasa 2010.04.13. 00:49:58

@Elcseszett nick:

Ezt meg altalanos spam-ellenes torveny kitalalasaval es betartatasaval kellene elerni.

Rohadtl nem mindegy hogy az ember vedtelen a razudulo dolgoktol vagy hogy abban korlatozzak, hogy a kivant tartalmat aktivan elerje.

pasa 2010.04.13. 00:52:09

@Golem:

"neked is igazad van"

gitáros 2010.04.13. 01:04:22

@ryuk:
Azért az nem mindegy, hogy az ezerszer látott plakát köszön rád újra, vagy vasárnapra még kitalálnak valami utolsó műbalhét a kevéssé t. résztvevők, és azzal szarják tele a postaládádat...

Golem 2010.04.13. 01:06:50

@pasa:
" a szar is le van szarva", tudom. :) (Megáll az idő, ajánlom megtekintésre mindenkinek.)

Golem 2010.04.13. 01:11:22

@/ms:
Látom átjött a mondanivaló. A hasonló szinten gondolkodók szavaznak a "kampány" miatt kb.
Mondj egyetlen dolgot bármelyik párt elmúlt 4/8 éves ténykedéséből, ami összhangban állt a mostani kampányban hangoztatott fasságaikkal/mellébeszélésükkel.
Naugye.
Noé sem talált egy igaz embert.
Ha meg úgy gondolod, hogy bármelyik párt (nekem aztán mindegy melyik szimpatikus számodra) következetes volt akárcsak az elmúlt egy évben, akkor részemről a vita lezárva.

Edd China 2010.04.13. 01:12:38

Miért rekedtek meg az állami szervek és emberei 1990-ben? Miért nem lehetett tényleg legalább egy laptopot odatenni és követni az eseményeket és döntéskor azokat is figyelembe venni? Miért kell az "újdonságtól" tartaniuk és ragaszkodni a régi rosszhoz?

/ms 2010.04.13. 01:30:49

@Golem: én az elmúlt időszakokban és a kampányban hangoztatottak közt nem látok durva ellentmondást (aki hablatyolt korábban, az hablatyolt a kampányban is); persze különbségeket lehetett tapasztalni (kisebbeket, nagyobbakat).
Természetesen nem mind egyformán szimpatikus a számomra, de nem a következetlenséget látom manapság a legnagyobb problémának (főleg, ha az utóbbi 1 évre szűkítünk).

pasa 2010.04.13. 01:34:52

@Daniel David:

Ez elemi parkinzonizmus. Egy hivatalnok sose utheti meg a bokajat azert mert "ovatos" vagy mert "nem csinal semmit" plane azert mert ragaszkodik fenntartja a megszokott, oroklott, stb rendet.

A valtozasert meg lazan agyonfurhatjak, akarmi a tartalma. Akkor is ha fenyesen bevalt, nemhogy ha a kockazatokbol valami bekoszont.

+ lasd tovabbi finomsagok a Peter elv-ben.

Ma Baker 2010.04.13. 01:45:26

2022 ápr. 17.-e délután fél kettő, BAZ megye egyik lecsúszott svéd falujában is folyik a választás... A pártok kisbuszai hangosbemondókkal felszerelve járják a nincstelenek utcáit. Mondókájuk szerint aki beszáll és elmegy velük (esetleg lánc)szavazni, az este részt vehet a párt ökörsütésén/dínom-dánomján ingyen fogyasztás mellett. A purdé már az utcára tódulva zsivajogva várja a kisbuszokat, mert emlékeznek, hogy 4 éve is ez volt a legnagyobb buli amit csak kívánhattak. Mikor a tömegből a szerencsésebbek befurakodnak a járműbe, magukban mindannyian áldják a napot, amikor a kampánycsend intézményét eltörölték. Azelőtt kevesebb volt a pártsütés és ott is csak keveseknek jutott a jóból, mert a Szittyó góré mindig jóelőre lenyúlta több mint a felét a cuccnak. De mióta e téren is szabad verseny van, már tényleg a csóró nép a fontos. Itt van hát végre az igazi demokrácia! -gondolják.

Ez nem Amerika és nem is NY-Európa! Ide magyar törvények kellenek!

2010.04.13. 02:37:04

@pasa: Ebben egyetertunk a legmesszebmenokig, de (DE!!) a valosag mast mutat. A pelda, amit felhoztam nem legbolkapott volt, hanem interjuban ezt valaszoltak a feltett kerdesre -> igenis volt szavazatbefolyasolo hatasa a kampanycsend megsertesenek

@gitáros: Amit leirtal az butasag (bocs, de tenyleg), mert nem arrol szol a dolog, hogy mennyiszer latod az osszes resztvevot. Az, hogy az egyik plakatol a kornyekeden a masik meg nem az o dontesuk, vagy anyagi kenyszeruk. De ez mondjuk nem is lenyeges kicsit sem. Az a dolguk, hogy eladjak magukat, hogyan csinaljak, mire van anagi forrasuk az kb. maganugy. cSak a lehetoseget nem szabad megtagadni toluk (demokratikus es szabad legyen a valasztas).
Ha a logikad mellett haladunk, akkor neked becstelenul tobb infohoz jutottal, mert neztel tv-t en meg nem...

Talan felreerthetoen irtam: en magam sem talalom jo megoldasnak a kampanycsendet. Nem tetszik, sot rohejes. Amikor a kollegaknak meseltem (USA), nem ertettek. Nem a szot, amit hasznaltam, az elvet.

@Gary Hoon: De az USAval sem jo peldalozni, mint a demokracia bolcsojevel, mert ez sem igaz. Tavolrol talan igy latszik, de irdatlan lobbierok munkalkodnak. Mar csak a ket partot nezve is. Az, hogy hogyan alakul itt a valasztasi jatek az leginkabb a hatterben zajlo alkuknak es "bipartisan politcs"-nak az eredmenye es nem (kizarolag) A jobb rendszer kialakitasa a cel.

A kampanycsend szerintem nem arrol szol, hogy lesz-e szajkarate a valasztokorzet elott, vagy orrba nyom-e egy erre szavazo egy masik partert agitalo "onkentest".
Ezek rendszerszinten nem is lathatok.
Egyszeruen csak egy olyan fekezoero, hogy a teteket a startpisztoly eldordulese elott tegyek meg az emberek.
Es megegyszer: A SZAVAZOK mondtak azt, hogy idokozben felszedett informaciok alapjan igenis masfele szavaznanak!

Ezt hogy lehet kivedeni? Ki kell vedeni? Van megoldas? Mindenki erdeket szolgalja?

fraki 2010.04.13. 02:49:06

@kafferbivalybalamber: Azért, mert ez nem szabadna hogy tényező legyen, a szavazás lényegével ellentétes. Pártok és személyek iránti preferenciát mér a népszavazás, nem pedig hatalomeloszlás irántit.

Ez persze illegitimmé tesz minden olyan érvelést, miszerint "akadályozzuk meg, hogy xy pártnak kétharmadja legyen", vagy éppen segítsük elő, vagy "ne szavazzunk rá, mert kiesik" stb.

fraki 2010.04.13. 02:54:36

Egyébként Bedével egyetértek, a kampánycsend amolyan szép hagyomány, ad a választásnak egy dramaturgiai ízt.

kreola 2010.04.13. 03:06:38

A kampanycsend manapsag, mint olyan, lenyegtelen es nelkulozheto. Viszont meg kell tudni kulonboztetni az eredmenyek ido elotti kihirdetesetol.

Europaban ott is, ahol nincs kampanycsend, varnak az eredmenyek nyilvanossagra hozatalaval,amig le nem zajlott a szavazas. Maskepp a "tajekozott" szavazok gyakorlatilag elorehozott masodik fordulot tartanak.

A szervezes nyilvan csapnivalo volt, de ezen kar agyalni. 25-en alapbol nem ulok 12 elott a tv ele. Viszont nem ertem, hogy mert nem lehet(ett) a kedves szavazokat egy koron belul elosztani, pl. beturend szerint (a-l, m-z). A kulkepviseletin is igy volt.

dr. Trebitsch 2010.04.13. 04:08:45

Nem értem, a tegnapi botrányhoz mi köze van a kampánycsendnek. Nekem úgy tűnik, mintha a házat akarnánk lebontani, hogy ne kelljen kikerülni. a szavazásnak este 7-ig le kell zajlania, azt kell vizsgálni, ki voltak azok a barmok, akik intézkedéseikkel, vagy más barmok, akik intézkedések hiányával ezt előidézték, ezeket seggbe rúgni, és helyükre olyanokat találni, akik ezt az óriási problémát meg tudják oldani. Egyébként nem hiszem, hogy a törvényalkotók a hibásak ebben is (általában sok mindenben), hiszen nekik az Ő feladatuk a lebonyolítás. Ez nem olyan szabály, amit nem lehet végrehajtani, napokkal előre lehetett tudni, hova hány szavazó várható, a végrahajtónak ennyit kell fogadni, ezt kell megszerveznie.

dr. Trebitsch 2010.04.13. 04:09:37

Nem értem, a tegnapi botrányhoz mi köze van a kampánycsendnek. Nekem úgy tűnik, mintha a házat akarnánk lebontani, hogy ne kelljen kikerülni. a szavazásnak este 7-ig le kell zajlania, azt kell vizsgálni, ki voltak azok a barmok, akik intézkedéseikkel, vagy más barmok, akik intézkedések hiányával ezt előidézték, ezeket seggbe rúgni, és helyükre olyanokat találni, akik ezt az óriási problémát meg tudják oldani. Egyébként nem hiszem, hogy a törvényalkotók a hibásak ebben is (általában sok mindenben), hiszen nekik az Ő feladatuk a lebonyolítás. Ez nem olyan szabály, amit nem lehet végrehajtani, napokkal előre lehetett tudni, hova hány szavazó várható, a végrahajtónak ennyit kell fogadni, ezt kell megszerveznie.

dr. Trebitsch 2010.04.13. 04:10:52

Nem értem, a tegnapi botrányhoz mi köze van a kampánycsendnek. Nekem úgy tűnik, mintha a házat akarnánk lebontani, hogy ne kelljen kikerülni. a szavazásnak este 7-ig le kell zajlania, azt kell vizsgálni, ki voltak azok a barmok, akik intézkedéseikkel, vagy más barmok, akik intézkedések hiányával ezt előidézték, ezeket seggbe rúgni, és helyükre olyanokat találni, akik ezt az óriási problémát meg tudják oldani. Egyébként nem hiszem, hogy a törvényalkotók a hibásak ebben is (általában sok mindenben), hiszen nekik az Ő feladatuk a lebonyolítás. Ez nem olyan szabály, amit nem lehet végrehajtani, napokkal előre lehetett tudni, hova hány szavazó várható, a végrahajtónak ennyit kell fogadni, ezt kell megszerveznie.

efzsé 2010.04.13. 05:04:46

@Gary Hoon:
Esküt tetetni és gyorstalpaló kiképzést adni a kiielölt körzetekben plusz 50 -60 embernek, akik mint B -hadosztály szükség esetén percek alatt bevethetők tartlék cédulákkal, urnákkal és fénymásolt, gondosan elzárt plusz listákkal, náhny plusz asztallal és llepedővel, mejyekből ripsz-ropsz füéke csinálható -s mindezeket , ha sorállás van, már délután bevetni -ám ha nemm kellenek, hagyni őket otthon...ez nem bozorkányság...

DrPepper 2010.04.13. 05:33:05

@Shermes Hollock:

Jól pengeted, ez itt a lényeg.

Feca 2010.04.13. 06:48:19

A többi szavazókörben már vége volt a szavazásnak. Mibe kerult volna, ha pár önkéntes szavazóbizottságot átirányitanak a problémás helyekre? Ehelyett az OVB-s múmiák végignézték, hogy röhög rajtuk egy ország.

Csomorkány 2010.04.13. 06:59:28

Hogy a választás napján legyen kampánycsönd, és ne lehessen mondjuk exit-pollokat nyilvánosságra hozni, az a minimum minimuma, mert valóban alapvetően befolyásolja a választási hajlandóságot. Egyrészt egy csomó választónak emiatt meg el a kedve, másrészt egy csomó pártaktivista emiatt ültetné kocsikba a "Kubatov-szavazókat/kékcédulásokat".

Hogy a kampánycsönd már egy nappal előtte beáll, arra azt mondom, hogy nem ragaszkodom hozzá, de nem is zavar. Ha egyszer a választás napján fontos a kampánycsönd, akkor jó rákészülni, hogy addigra tényleg beálljon. Az is reális fölvetés föntebb, hogy ekkor már ne lehessen gondosan előkészített új ügyeket bedobálni.

A Twitter meg a többi netes játék azért nem ellenérv, mert az tényleg, nyilvánvalóan magánszemélyek véleménynyilvánítása, és nem megalapozottnak látszó végeredménybecslés.

Ami az OVB balfácánságát illeti, életemben először idézek országos ügyben teljes egyetértéssel Jobbikos politikust, Vona Gábort: amilyen az elmúlt nyolc év kormányzata volt, úgy sikerült megszervezni a választásokat.

Hogy ezeknél a balfácánoknál miért nem volt ott egy nyamvadt tévé, vagy neadjisten laptop, azt ember meg nem magyarázza. De ez nem érv a kampánycsönd ellen, csak az OVB sürgős leváltása mellett.

Csomorkány 2010.04.13. 07:00:51

@Trebitsch: ott a pont. Ott a pont. Ott a pont.

Na jó, az első tényleg ott van.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2010.04.13. 07:40:48

Kampánycsend jó! A rakás agresszív idióta utáni békés, csendes hétvége áldás. Voltaképp azt a rinyahalmazt se értem, hogy micsoda jogsérelem érte a népet, hogy este kilenckor még nem tudhatta az eredményeket. Húúú, oda ne szarjak, komolyan, hiszen ezen életek múlnak, nem? Több száz halálos áldozat volt vasárnap este, csak eltusolják...

BKV reszelő 2010.04.13. 07:41:50

"...így rövid konzultáció után kilenc óra tájban azt javasoltuk, hogy nincs tovább értelme az információ titkolásának: a kampánycsend ezekben a percekben pusztult el véglegesen."

Kik vagytok ti, hogy javasolgattok ?! :D Ki nem szarja le, hogy mit javasoltok ? Az adatokat szépen lehetett követni este héttől. Kampánycsend...aha...számláláskor kampánycsend ? Csókolom a sok okos kezét, számláláskor nincs más kampánycsend. Akkor sem, ha az ovi és ovb olyan, amilyen. Rendelhetnek el bármit, javasolhattok ti is bármit, 19:00-tól már mennek a számok mindenfelé.

BKV reszelő 2010.04.13. 07:43:57

@BKV reszelő: Ja, nem kell tolni az infót, képben vagyok, sokan addig nem szavaztak le. Na és ? Erről senki nem tehet, csak a balfasz ovb és ovi, valamint szeretett kormányfőnk baj na mi kordon. Maradjanak csendben ők.

magy1 2010.04.13. 07:49:50

Kampánycsend tényleg jó!
Inkább a többi visszaélési lehetőséget kellene megszüntetni, mint pl. átszavazgatás, külföldi szavazgatások, stb.
Mindenki aki akar szavazgatni az tegye meg a lakhelyén illetékes helyen, ennyi.
Bár attól még a kátrányos helyzetűek szavazataiért úgyis nyomatnak pár száz Ft-t, illetve kocsikáztatják őket.
Bár az egész szavazósdinak kb. semmi értelme nincs már, mert tavaly novemberben elfogadtál a Liszaboni szerződést, ami beleavatkozik az EU-s országok önrendelkezési jogába, persze csakis azért, hogy a democsokráciának álcázott diktatúra fennmaradjon, valamint az Új világrend végre számukra létrejöhessen és a buta szavazósdis népet pedig teljes rabszolgasorsba tudja tolni.
Rajta birkák szavazgassatok a végzetetek felé:P
Aki pedig kételkedne, hogy nem így lenne, az elég ha megnézi Viktor-Viktor testvérpártját (izraeli Likud).

seahawks 2010.04.13. 07:54:22

tényleg amiatt akadtatok ki a kampánycsendre, hogy nem zúztak rátok statiszsztikákat este 8-tól a tv-k?
miért nem néztetek NG-t vagy discovery-t?
nem volt egyértelmű a választás?

szerintem jó dolog a kampánycsend, van két politikamentes napunk, örüljünk neki!

blacklord 2010.04.13. 07:54:54

@kafferbivalybalamber: az, hogy igazságtalan a korábban szavazókkal szemben - ők nem kapták meg ezt az információt. A kampánycsend hülyeség, de szerintem se lenne szabad exit pollokat és részeredményeket publikálni a szavazás lezárása előtt.

blacklord 2010.04.13. 07:56:18

@magy1: Lol. Te hol tartod az eszedet, ember? Milyen visszaélési lehetőség a külföldi szavazás, mondd már meg nekem?
Ahonnan a saját, lakcím szerinti szavazókörzetbe kerül a szavazatod? Voltál te már egyáltalán külföldön valaha?

meis (törölt) 2010.04.13. 07:56:34

ja, szerintem is jó dolog. legalább egy kicsit kuss van 4 évente. nem hazudozik senki. igazi magyar baromság lenne eltörölni.

BKV reszelő 2010.04.13. 08:15:06

Mellesleg a boríték használatát kéne eltörölni, a kampánycsend magától is eltörlődik. A boríték megléte felesleges és visszaélésre ad lehetőséget.

magy1 2010.04.13. 08:34:21

Csak a hülye nem vette észre most is a csalásokat.
7 órási exit poll kb. 100%-osan megegyezett a végeredménnyel, amit 500 fős (tv2-n hangzott el a telefonos közvélemény kutató szájából) minta alapján készült.
Mindenki aki tanult korábban a mintavételről, az tudja, hogy 1/10000 -es mintavételből nem lehet ennyire pontosan következtetni a teljes mintára.

Átszavazgatások miatt 13. kerületi szavazókörben 99%-os feldolgozásnál MSZP képviselő vezet, 100%-osnál hopp és Fidesz nyert.
Mondjuk lexarom, csak tényleg nagyon egyértelmű a dolog, főleg hogy este 10 után már hivatalos eredmények voltak, megszűnt a kampánycsend, végül pedig hajnal 2-ig még szavazgattak.
Az egész szavazósdi pont annyira lett nevetséges, amennyire az egész demokrácia rendszer az elmúlt 20 évben.

Temudsin 2010.04.13. 08:44:58

Szerintem meg kellene fordítani. Négy év kampánycsend, három nap kampány. Így mindenkinek lenne elegendő ideje megfontolni a kampánycsend ideje alatt, hogy melyik pártra szavaz az igérgetései vs.tettei alapján.

lüke 2010.04.13. 08:52:09

ahol nincs:
Ausztria, Belgium, Csehország, Dánia, Fehéroroszország, Finnország, Hollandia, Írország, Luxemburg, Nagy-Britannia, Németország, Olaszország,
Portugália, Svédország, Szlovákia ,Izrael ,USA

láthatjuk mennyi értelme van....................
ahol van.
-posztkommunizmus: Oroszo, Lengyelo, Románia , Szerbia,Ukrajna-mi is ide tartozunk, sajna
-s a mediterrán rendörállamok:)
Spanyolo, Franciao

svejk 2010.04.13. 09:34:53

Kampánycsendre szükség van. Nekem nem hiányzik, hogy kigyúrt faszik a szavazókör ajtaja előtt győzködjenek, hogy jelöltjükre szavazzak.

sztd 2010.04.13. 10:14:02

Minél több az információ, az ember annál kevésbé tud neki ellenállni, és annál inkább engedi be kontrollálatlanul.
A véleményem:
Erre lehet mondani, hogy a választók felnőttek, de aki olvasta a Kis herceget vagy az Újszövetséget, az tudja, hogy ez nem éppen pozitívum.

Szóval igenis szerencsésnek tartom a kampánycsendet, hogy nem özönlenek az információk az utolsó pillanatig, a választók tudnak legalább egy picit nyugodtan gondolkodni.
Szerencsés, ha ezt mindenki betartja, és tisztábbnak tartom ettől a végeredményt.

Vagy helyette @Temudsin: ötlete sem lenne rossz. :)

Az OVB döntése más kérdés. Nem tudom, hogy jól, vagy rosszul döntöttek, én számoltam a szavazatokat, és mire megtudtam, hogy kitolták a kampánycsendet már majdnem végetért, így a botrányról csak utólag értesültem. (Erről a botrányról, mert természetesen a kígyózó sorokról sokkal korábban, már dél körül tudtunk, hisz az önkormányzattal volt közvetlen kapcsolatunk.)

Szóval ezt nem tudom értékelni.

Az a véleményem, hogy az USA-ban a demokrácia azért kétpárti, mert a választókerületeket és az egész választási rendszert úgy alakították ki. Azt nem tudom, hogy jó-e, de általában nem tartom szerencsésnek, ha egy politikusnak előbb kell azért távozni, mert nyilvánosan kimondja azt a szót, hogy néger, mint azért, mert fölöslegesen indít egy háborút.

Manyizga (törölt) 2010.04.13. 10:31:46

@svejk: "ampánycsendre szükség van. Nekem nem hiányzik, hogy kigyúrt faszik a szavazókör ajtaja előtt győzködjenek, hogy jelöltjükre szavazzak. "

És miképpen ellenőrzik, hogy tényleg rá szavaztál-e, nem csak azt mondtad, hogy "Persze, hogy rá szavazok/szavaztam!" ? :)

papamaci1 2010.04.13. 10:33:19

@Golem: Baromság. Az embererek legalább egyharmada 4 évenként váltogatja a preferenciáját.Hogy lehetett volna a 72%-os Horn kormányból stabil FIDESZ -kormány annó ?

Ilyen hülye a világ. A jóképű pasira, a szép nőre szavaz kb. 20%- ennyi esze van. Elkötelezett szavazó pártonként van vagy szintén 20%.

papamaci1 2010.04.13. 10:34:49

Kampánycsendre szükség van. Egy nap legalább kell gondolkodni, dönteni. Már ugye aki egyáltalán szokott....

Unbiased 2010.04.13. 10:40:42

Teljes mértékben egyetértek, a kampánycsend egy baromság. Egyébként bármiféle kampányolás bennem éppen az ellenkező hatást váltja ki: rögtön az jut eszembe, hogy most hazudnak azért, hogy megnyerjenek. Persze ilyen hozzáállással elég nehéz volt szimpatikus pártot találni...

teknős 2010.04.13. 10:42:31

@/ms: Én fordítva tenném fel a kérdést!

Miért nem képvisel engem az a képviselő, miért a pártérdek az első?

Halkan jegyzem meg, mind a csak listás, mind a kisebb parlament gyengíti a képviselőnek a "népet képviselem" jogát. Ami egy hosszú távon gondolkodó pártnál nem feltétlenül válik el, de egy gerantomaffiát nem akadályoz meg abban, hogy kifossza az országot...

CivilJutub.hu (www.civiljutub.hu) 2010.05.18. 14:56:57

Cikk a CIVIL VIDEÓMEGOSZTÓRÓL CIVILEKNEK
(főnök, munkatárs, szervezeti videós, szgépguru, egyesület, alapítvány, stb…)

AJÁNLVA :) ==>>>

Civil videómegosztó – interjú a főszerkesztővel

Másfél éve működik a világ egyetlen civil szervezetekre specializálódott videómegosztója. „A CivilJutub.hu-n készül a hazai civil szervezetek első videó-adatbázisa, melynek segítségével a szervezetek bemutathatják magukat és tevékenységüket a társadalomnak”, ez az egymondatos definíciója a civil videómegosztónak – tudtuk meg Nádor Tamástól, a CivilJutub.hu főszerkesztőjétől. Mire jó egy civil videómegosztó, hány civil videó terem egy hónapban, mit hibáznak el a „civil videósok”, hány egyesület, alapítvány „videómegosztózik” napjainkban, mit tervez 2010-re a civil videómegosztó – íme néhány a kérdéseink közül, amelyekre választ kaptunk interjúnkban…

- a 20 000 leütéses, TELJES CIKK linkje a www.civiljutub.info (a CivilJutub.hu civil videómegosztó szöveges kiszolgáló-oldala) honlapunkon =>>> www.civiljutub.info/index.php?option=com_content&view=article&id=78:civil-videomegoszto-interju-a-fszerkesztvel&catid=39:civiljutubhu-bemutatasa

- A cikk - Word-formátumban - egyben letölthető (link):
www.civiljutub.info/images/stories/letoltesek/civiljutub_sajtocikk_100330_VEG.doc

(FONTOS: A cikk szabadon terjeszthető, online, vagy papíros megjelenésre. Kérdés esetén, kérem hívja a 06 30 480 1145-öt, vagy küldjön e-mailt az adminisztracio (at) civiljutub.hu drótposta-címre. Külön megköszönjük, ha megjelenés esetén elküldi a megjelent cikk linkjét a jelzett e-mail címre  Köszönjük előre is!)

CIKK-ÍZELÍTŐ…. (avagy… így kezdődik az anyag)

– Van egy mondatos definíciója a CivilJutubnak?

– Nem fogtál meg, van, és így hangzik: a CivilJutub.hu-n készül a hazai civil szervezetek első videó-adatbázisa, melynek segítségével a szervezetek bemutathatják magukat és tevékenységüket a társadalomnak. Ezt egyébként a CivilJutub.hu Kézikönyvből (a videómegosztó használati útmutatója, a www.civiljutub.info honlapon található) loptam, remélem, nem perelem be magam érte 

– Mire jó egy civil videómegosztó, mi az értelme?

– 2008 októbere óta, másfél éve működtetjük a CivilJutub.hu-t. A lényeg, hogy egy NAGY CIVIL VIDEÓ-ADATBÁZIS KÖZVETÍTENI KÉPES A CIVIL GONDOLKODÁSMÓDOT, ÉRTÉKVILÁGOT – ez visszahat a társadalomra, visszahat a civil szervezetekre. A civil videómegosztó, mondjuk úgy, egy kétfenekű dob. Egyik felén a társadalom civil tudatosságának formálása érdekében verjük a tam-tamot, a másik oldalról pedig a civil szervezetek tevékenységének hatékony, villámgyors bemutatására alkalmasak a civil videók.
2000 óta dolgozom a civil szférában, sokszor szegezték nekem azt a kérdést, voltaképp mit művelnek a civil szervezetek. Sose tudtam ezt olyan gyorsan, érthetően megfogalmazni, bemutatni, mint ahogy ma tudom. Most elég azt mondanom annak, aki ilyet kérdez: nézzen meg pár videót a CivilJutubon, és akkor megtudja, mi mindent tesznek a civil szervezetek széles e hazában…

FOLYTATÁS A FÖNTI LINKEKEN, VAGY EGYBEN is LETÖLTHETŐ A CIKK, LD. FELJEBB… :)

ELÉRHETŐSÉG, ÜGYFÉLSZOLGÁLAT, CivilJutub.hu =>

=>> www.civiljutub.info/index.php?option=com_contact&view=contact&id=1%3Aciviljutubinfo-foszerk&catid=12%3Akapcsolat-kategoria&Itemid=53