2010.09.27. 10:28

Büntessék a vétkeseket!

Kell-e írni még a magyar fociról? Kell. Itt van lejjebb, hogy miért.

Beleszülettem az újpesti futballba, így elfogulatlanságról esetemben szó sem lehet. Más is így járt volna, ha földi pályafutását ott kezdi, ahol az utcában világklasszis futballisták grasszálnak fel-alá (ezerkilencszázhetvenkeveset mutat az óra); olyanok, akik a brazil és az olasz labdazseniket is véresre alázzák. Akik olyan csapatot alkottak, amelytől majdnem egy évtizedig nem lehetett elvenni az első helyet a világ egyik legerősebb bajnokságában, a magyar NB I-ben. (A nagy riválisnál éppen egy aranylabdás ügyködött ugye.)

Az első mérkőzést a Megyeri úton – nagyapám társaságában - nagyjából azzal egyidőben láthattam tehát, amikor megtanultam járni. Elképesztő mérkőzések lenyomatai őrződnek agyam tárolóinak olyan részén, ami jelenleg tudatosan semmi módon el nem érhető. Később, egy bravúros technikai találmány talán lehetővé teszi, hogy a Nemzeti Audiovizuális Archívum része lehessen a felvétel.

Az elveszett jelenetek mögött aztán ott vannak az első, már működő tudattal rögzített filmkockák: a világ valaha élt legzseniálisabb játékosa, az újpestiek lila mezében világválogatottságig jutó Törőcsik András mozzanatai, aki ennek a játéknak minden elemét a tökéletesnél egy kicsit jobban művelte.

Ez az írás itt arról szól majd egyébként, hogy a jelenlegi újpesti fociklubot az éppen megújulóban lévő MLSZ minden valószínűség szerint érdemtelenül sújtotta súlyos büntetéssel (stadionbezárással) az eredménye miatt történelminek nevezett, két héttel ezelőtti Újpest-Ferencváros mérkőzés után, a szurkolók viselkedése miatt.

Mi, kívül nem állók, de laikusok egy újpesti fiú megkéseléséről, a zöld szurkolók által a közvagyonban okozott többmilliós kárról, és a pályára beözönlő felháborodott ferencvárosi szurkolókról hallunk; újpesti oldalról a vétkességbe tiltott pirotechnika alkalmazásával estek. A büntető törvénykönyv oldaláról azonban, úgy tűnhet, ezek a normasértések nem egészen azonos súlyúak, a labdarúgó szövetség fegyelmi bizottsága viszont éppen a jóval csekélyebb súlyú gazemberséget büntette példásan – ki tudja, miért. Az indoklás nem került nyilvánosságra.

Először viszont vegyük előre azt, hogy miért kell mégis írni egyáltalán a labdarúgásról. Az első mentség erre – amiből aztán a többi is következni fog -, hogy történelmi folyamatok következtében ez a játék annyira mélyen beágyazódott a magyar közviszonyokba, hogy még most, ebben a lepusztított állapotában is messze a legnézettebb élsport, hétről hétre több tízezren látogatják eseményeit.

Amiből következik a második nagyon fontos szempont: a labdarúgópálya a jelenlegi teljesen szétesett magyar társadalom utolsó olyan helyszíne, ahol valamifajta demokráciaélménye lehet az embernek. Az utolsó olyan produktum, amit együtt, (szinte) egyforma körülmények között fogyaszt kis- és nagyvállalkozó, menedzser és segédmunkás, diák és munkanélküli. Ezek így együtt, egy légtérben sehol máshol nem fordulnak elő: tudjuk, kik járnak operabálokra, és tudjuk, hogy kik a romkocsmákba. Aki kocsival jár, sosem látja azokat az arcokat, melyek metrózó emberekhez tartoznak, és nincs már sorkatonaság sem (szerencsére), ahol a parasztgyerek szívathatja az értelmiségijelöltet. Komplett rétegek szakadtak el egymástól, talán örökre. És nincs tudomásuk arról, mi folyik a másiknál.

Ezzel szemben a stadionok alkalmanként maximum párezres közönsége Pesten és vidéken is színes, kevert, vegyes, minden vagyoni és demográfiai csoport képviselteti magát, és ez az élmény már önmagában megér egy-egy kilátogatást. Ne hallgassunk a sportnapilap múlt heti vezércikkére: a valóságban egyáltalán nem a békés polgárok vannak kisebbségben egy-egy mérkőzésen – épp ellenkezőleg, az agresszív idiótákat mindig meg lehet számolni egy kézen.

Ráadásul a labdarúgás egy szenzációsan jól összerakott játék: ha két motivált,és minimum gyenge közepes szinten felkészített csapat játszik egymás ellen, a produktum garantáltan szórakoztató. Ne hallgassunk a széles körben terjedő, erőltetett, modoros-közhelyes szólamoknak sem, miszerint a szar magyar bajnokságot nem érdemes nézni sem. Valójában a megyei bajnokságok meccsei is remek szórakozást nyújthatnak azért az egy-kétszáz forintos belépőért, ha két csapat valóban játszani akar. Ha küzdelem és akarás látszik, akkor nem érdekes, ha egy kicsit messzebb pattan a labda, higgyük el.

Kérdés persze, hogy akarnak-e játszani a szereplők (nem mindig), és kérdés, hogy a hazai edzők képesek-e erre a gyenge közepes felkészítésre. A hazai edzői kar ugyanis meglehetősen rettenetes: tizennégy-tizenöt éves gyerekeknek is szemet szúr, hogy az élvonalban sem ritka a televízió- vagy rádióképes módon megszólalni képtelen személyiség közöttük. Szakmailag pedig még a legjobbjaik is elemi taktikai hibák sorozatát követik el rendre: a ferencvárosi edző például három védővel áll fel a hazai szinten legveszélyesebb támadósor ellen idegenben, az új szövetségi kapitány (aki pedig világbajnoki bronzig jutott az utánpótlás-válogatottal) a levegőben akarja megverni az atlétikus vikingtermetű svéd válogatottat, majd lecseréli az egyetlen magyar világklasszis támadót, mert szerinte nem védekezett eleget. A magyar felnőttfoci utolsó valamirevaló eredményét szállító edzőikon tíz éve kudarcot kudarcra halmoz (most épp a kimagaslóan legtöbb pénzzel rendelkezve sem tudott bajnokcsapatot faragni, előtte néhány évvel pedig épp az Újpestet tudta a nyolcadik helyre vezérelni a bajnokság félidejében, ugyanazon emberanyagból agilis fiatal utóda személyi változtatások nélkül is majdnem-bajnokcsapatot faragott).

Újabb lapra tartozik, hogy a sztárként hozott, nemrég elküldött holland kapitány is vesztes állásban akart többször is gólt rúgatni játékosaival egy meglehetősen speciális módszerrel: azzal, hogy nem engedte támadni a csapatot. A mi pénzünkből sajnos csak ilyen képességű vendégekre telik.

És itt jutunk el egy szintén eléggé buta, de magát masszívan tartó kérdés-véleményhez: hogy ugyan miért keresnek ebben a bajnokságban ilyen tudású játékosok és edzők havonta mondjuk egy- vagy többmillió forintot? A kapitalizmus barátainak pedig ilyenkor össze kéne zárniuk: azért, mert a kereslet-kínálat törvényei így működnek. Az ilyen szintű szereplők Európában nagyjából mindenhol ugyanennyit keresnek – mert ha nem így lenne, mindenki Magyarországra akarna igazolni, erről pedig nem tudunk. Az európai piac nyitott és jól működik: az ilyen játékosok ennyit keresnek, a jobbak többet, a gyengébbek pedig kevesebbet.

A helyzet tehát semmiképp nem szépíthető, legfeljebb árnyalható, de a menetrendszerűhöz képest most egy kicsit nagyobb remények fűződhettek a labdarúgó-szövetség körüli változásokhoz – mégiscsak az ország legsikeresebb üzletembere vette át a karmesteri pálcát, a miniszterelnök aktív támogatásával. Ehhez képest az első lépések nem annyira bizalomgerjesztőek – a rendezési hiányosságokért drákói szigorral büntető szervezet önmaga is képtelennek bizonyult arra, hogy viszonylag alacsony nézőszám mellett súlyos szurkolói sérülések nélkül megrendezzen egy sima magyar győzelemmel végződő válogatott találkozót a csoport egyik kiscsapata ellen, a kijelölt szóvivő pedig anélkül nyilatkozott, hogy tájékozódott volna először a történtekről; most pedig itt ez a stadionbezárás, ami eléggé érthetetlen - indoklás pedig nem érkezik.

Világos, hogy gyors változást nem lehet elérni, és hogy egy új vezetésre nem lehet mindent azonnal ráhúzni – a labdarúgó szövetség is csak egy szervezet, annak megfelelő dinamikával, személyi politikákkal. A labdarúgást pedig döntően továbbra is azok a személyek fogják csinálni, akik eddig – a közeg nem változhat meg azonnal. E játék azonban nem fog működni közönség nélkül – még indokolt büntetési tételként sem tűnik célravezetőnek stadionokat bezáratni, abban a helyzetben, amikor éppen nézőket keresünk ezerszámra a nyitott állapotban is jócskán kihasználatlan stadionokba.

Legelőször ugyanis éppen ennyit lehet tenni – több pénzünk nem lesz a focira, jobb edzőink sem lesznek, mégis, megteremthető az a hangulat, amelyben ugyanezt a produktumot a jelenleginél jóval több, akár két-háromszorannyi ember élvezi, ami már alapot jelenthet a minőségi továbblépéshez. Ez a folyamat pedig talán éppen a fegyelmi oldalról indítható el: minden nyilvánvaló bűncselekményt kövessen büntetőeljárás, a fegyelmi és rendezési kihágásokat a lehető legnagyobb gondossággal vizsgálják ki, és ha bebizonyosodnak, akkor szankcionálják úgy, hogy lehessen visszatartó hatásuk is, és a büntetés mindig legyen kiszámítható és következetes, és azt sújtsa, aki a kihágást elkövette. Azt gondolná az ember, hogy ez a minimum, miközben idáig nem képes eljutni a világnak ez a része most már évtizedek óta.

A szurkolóknak pedig magyarázzuk el végre, hogy meccsen pirózni nemcsak veszélyes (némiképp) és tilos, hanem végtelenül ciki is: a nyugati szurkolási mintákat pontosan másoló ultrák viszonylag gyorsan fölfognák, hogy ha Hegyeshalomtól nyugatabbra elővennék ezeket az eszközöket egy stadionban, akkor őket nagyon-nagyon hülyének néznék.

Volna persze lehetősége a helyzeten javítani a sportsajtóban dolgozó kollegáknak is – például hisztis vezércikkek helyett feltárni tényleges történéseket, bemutatni, megérteni, és talán befolyásolni is a szurkolótáborokat. Akár például úgy is, mint tette azt tavaly az indexes Csepregi Botond, aki egy botrányosnak ígérkező bukaresti vendégjátékra beépült az újpesti ultrák közé; záró megjegyzése mindenképp újra és újra megfontolandó:

A magyar futballszurkoló huligán és a huligánok bűnözők - szól a sztereotípia. Ebben a két napban az egyik legkeményebb magyar táborról kiderült, bár sokat iszik, hangos és sokszor otrombán tudatja másokkal radikális politikai nézeteit, megfelelő erőkkel és türelmesen kezelve kordában tartható és vállalható viselkedésre bírható.

60 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gg.blog.hu/api/trackback/id/tr792326269

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vagye1 2010.09.27. 11:41:31

A cikkíró feltűnően laikus a magyar fociban, bár van néhány sablonos megszívlelendő gondolat, összeségében ez egy szóra sem igen érdemes blogbejegyzés.
Hogy mégis szóval említem: a rosszindulat legalább tényeken alapulna.
Azt jelezni, hogy Mezey 10 éve kudarcot kudarcra halmoz arcátlanság, ugyanis éppen 10 évig nem edzősködött sehol, az UEFA meg maximálisan elismerte a munkáját.

Kilgore Trout 2010.09.27. 11:42:33

Egyetlen, de lényeges javítás: A világ legzseniálisabb futballistáját Varga Zoltánnak hívták. Hidd el, tudom mit beszélek, láttam őt is meg a Kesét is élőben játszani. (Na jó, Vargánál még elég zsenge voltam, de láttam)

election sc.monitor (törölt) · http://www.valasztas.eoldal.hu 2010.09.27. 11:49:33

@vagye1:
Mezei és Mészöly a magyar futball szégyenei,
jó volna ha elhúznának már!

gg 2010.09.27. 11:53:05

Én valóban laikus vagyok, de Mezey azért dolgozott bőven: az első osztályban a Vasasnál, az Újpestnél, majd hosszabb szünet után a Videotonnál volt vezető edző, eredményeit pedig lásd fenn.

Rosszindulat helyesen: jóindulat. A magyarfociról alkotott többségi véleményhez képest biztosan.

alternaiv 2010.09.27. 12:11:41

Az Újpest megbüntetéséhez: a mérkőzés az UTE pályán volt, ezért az ott történtekért a klub felelős. Ha tényleg jársz meccsekre ezt tudhatnád. Ezért lehet hogy a Fradi szurkolók rendbontásáért a szervezőt büntetik.

gg 2010.09.27. 12:17:52

@alternaiv: nem pontos, hiszen a Fradi-szektorért a Fradi saját biztonsági emberei feleltek, újpesti rendező a közelükbe se mehetett (csak amikor felgyújtották a székeket).

ampelmann 2010.09.27. 12:19:00

Teny hogy a legzsenialisabb labdarugo VargaZoli (es persze Puskas) volt!
Nah de ennyit a Fradista mivoltamrol.

A stadionbezaras hulyeseg. A vandalhuliganokat nem illik osszekeverni a szurkolokkal, es ez igaz lila oldalra is! Ott is vannak szurkerek meg vannak barmok. Max beleuntak hogy majd jovore... :)
Egyebkent nem csak a vandalok miatt lett bezarva hanem piroztak a lilak es ezert. A gyozelem jogossagahoz nem fer ketsegem, a biroi tevekenysegrol szot sem emlitenek most. nem ide tartozik.

Mezey egy sunyi kis tolvaj. Labdarugast igenis amator szintre vinni es onnan epitkezni. Itt nemzetkozi szint csak akkor lesz ha van eros bazis. Addig semmi csak erolkodes es elkenyeztetett kis U19-U21 stb...

ampelmann 2010.09.27. 12:20:53

@gg: ez hulyeseg es hiba. a biztonsagi szemelyzetet a stadionnak kellene adnia, es nem hiszem hogy a Fradi palyarol odavezenyeltek az ottani biztonsagiakat... Ennek igy semmi ertelme nem lenne. Sot ugye ezek alvallalkozok - nem hiszem hogy a klub alkalmazasaban allnak.

pyrogate · http://laalbirroja.blog.hu/ 2010.09.27. 12:25:10

lila köd, szó szerint.
elég undorítóan véded a "sajátjaid", úgy látszik mégsem forogsz annyira abban a közegben.

a piró meg nyugi, megy nyugaton is. Például a múlt heti svájci rangadón: ultras-tifo.net/photo-news/169-basel-grasshoppers-22092010.html

igen, pedig itt ugye rend van, és szép az élet. :D :D

pyrogate · http://laalbirroja.blog.hu/ 2010.09.27. 12:27:31

valahogy amúgy ott van a hiba itt (és általánosságban mindenhol), hogy mindenki azt hiszi jobban tud a másiknál valamit. Igen, az általános mainstream médiánál ez az írás tájékozottabb, de a valóságtól még mindig nagyon messze van.

Henci 2010.09.27. 12:32:23

Egyetértek. Minden mondattal.

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2010.09.27. 12:55:24

egyetértek minden szóval:

Mezei a magyar bajnokságban jó évtizede semmit sem ért el.

addig nem lesz rend a magyar pályákon, amíg a vendégszurkolókért nem a saját klubjuk lesz felelős. ha majd a jegyek a Fradihoz érkeznek, ők osztják szét és ők fizetnek minden kárt (ezért akár a bevételből is részesednek!!) elemi érdekük lesz, hogy csak regisztrált, kulturált szurkolóknak adjanak át vendég és hazai jegyeket, mert ha azok rombolnak, akkor elviszik a jegybevétel nyereségét.

akkor majd a kedves Fradi is összeszedi magát és verekedő majmokat nem enged sem a saját, sem más stadionokba. lehet, hogy ez az új szurkolófaj majd nem tudja olyan szépen szidni az ellenfelek anyját/akárkiét és nem teremt olyan állat hangulatot a stadionba, de legalább nem vadállatok is járhatnak majd az új szurkolók mellett meccsre!

apróbetűsrész · http://egyzene.blog.hu/ 2010.09.27. 12:58:24

@ampelmann: pedig bizony, a Fradi-drukkereket az FTC biztonsági személyzete is kísérte. ez így van évek óta. mint ahogy az újpestieket is kísérik a "sajátjaik" az Üllői útra. azzal viszont egyetértek, hogy a stadionbezárás a futballal tökéletesen összeegyeztethetetlen, semmi jóra nem vezet.
elnézve a mostani forduló nézőszámait (MTK-Kaposvár: jó esetben 700 néző, Győr-ZTE: jó esetben 1500 néző, Siófok-Debrecen: jó esetben 800 néző) szívesen megkérdezném az illetékesektől, hogy ezen stadionokba a tomboló futballhuliganizmus miatt nem mennek a nézők? nem tartják vajon furcsának, hogy Magyarországon még mindig az a derbi érdekli a legtöbb embert (a helyszínen és a tévékészülékek előtt egyaránt), ahol állítólag mindenki retteg?

@alternaiv: tehát jól értem, hogy e büntetés üzenete az, hogy ha be akarod záratni ellenfeleid stadionját, akkor elég egy kis műbalhét kreálnod a vendégszektorban? és vajon a Debrecen-Újpest meccsen vajon miért a vendégcsapatot büntették meg jobban? (holott mindkét tábor használt pirotechnikát)

jro 2010.09.27. 12:59:24

szia Gábor, elolvastam. Szeretem, hogy ugyanolyan futballfanatikus vagy, mint jónéhányszázezer hozzád és hozzám hasonló még ebben az országban. Tetszik a szurkolók attitűdjével kapcsolatosan megfogalmazott néhány megjegyzésed.

futballmarketing.hu/cikkek/publicisztikak/54-futballvallalkozasok-erintettjei-szurkolo

a szurkoló nem huligán, nem egy átfogó szürke massza. Egészen addig, amíg klubjaink és az mlsz nem hajlandó tudomásul venni, hogy a szurkoló a futball, mint szolgáltatás végső fogyasztója és illene alaposan ismerni, nem lesz előre lépés.

gabute 2010.09.27. 12:59:30

Kedves gg! Ez egy kitűnő, és nagyon színvonalas írás. 99%-ban egyetértek vele, 1%-ban nem. Ez az az 1%:

A szurkolóknak pedig magyarázzuk el végre, hogy meccsen pirózni nemcsak veszélyes (némiképp) és tilos, hanem végtelenül ciki is: a nyugati szurkolási mintákat pontosan másoló ultrák viszonylag gyorsan fölfognák, hogy ha Hegyeshalomtól nyugatabbra elővennék ezeket az eszközöket egy stadionban, akkor őket nagyon-nagyon hülyének néznék.

És itt a cáfolatom:
forum.index.hu/Article/viewArticle?a=103748316&t=9018155

üdv,
gab

bierkamp 2010.09.27. 13:21:36

ORSÓS ORBÁNOSÍTOTT A FOCI IS----gyűlölik a Videotont, meg a Debnrecent ( én is), még akkor is az ellenfélnek drukkolnak sokan amikor külföldi csapattal játszik ( én is).
Hát a rohadt gonosz törpe elérte ezt is:)Megosztja az embereket a fociban is---(Huszti is erről írt--ha olvastátok és ezért nem megy a válogatottba--mert röhej ami Magyarországon folyik)

EMU 2010.09.27. 13:28:19

Megint egy írás, ami hemzseg az önámítástól és az önhülyítéstől. Azoknak a hetvenkevés éveknek a zsenijei olykor egy-egy meccsen tudtak nyújtani valamit, de nyerni nem nyertek szintén semmit. Azoknak a véresre alázott brazil meg olasz labdazseniknek meg meg kellene tán nézni a korabeli eredményeit, szemben a magyarokéval, aki úgy leoktatták őket. Az a Törőcsik, akiről érezhetően párás szemmel beszél az írás, a játék valamennyi eleméből nem hogy nem művelt jobban olyan elemeket, mint fegyelem, állóképesség, fizikum, vagy alázat, hanem átlag alatt volt ezeknek birtokában. Azoknak a világnagyságok által játszott bajnoki rangadóknak a nagy részéről tudhatta meg a "sportszerető közvélemény" pár évtizeddel később, hogy bunda volt. Itt annyi zseni volt aztán, hogy végül is nem győztek nyerni semmit gyakorlatilag nemzetközi szinten, gondolom ez is hozzátatozott ahhoz, hogy ápolni tudjuk a mai napig a magyar futball sosem létezett világverő mítoszát. A hetvenes években már rég rothadt a futballunk, abból az időből levezetni, hogy miért kell ma a magyar focival foglalkozni, több mint mellébeszélés. Frászt kell. Úgy kell(ene) kezelni, ahogy annak helye van. Sehogy. Nem foglalkozni vele, és tudomást sem venni arról, ami van (helyette). De amíg időről időre mindig van ember, aki képes magából hülyét csinálni a magyar futballal való foglalkozás okán, addig ez a söpredék, amelyiknek időről időre köze van a honi focihoz (legyen az játékos, szurkoló, vagy vezető), soha az életben nem fog eltakarodni. Hülyék is lennének, várnak egy még egy tizenöt évet, és majd róluk is ír néhány marha ilyen felemelő sorokat anélkül, hogy bármit is tettek volna érte.

Artie 2010.09.27. 13:41:56

@EMU: Szomorú, de teljesen igazad van.

A magyar foci züllése ott kezdődött, amikor egy sztár megengedhette magának, hogy fél meccseket csípőre tett kézzel álljon végig.

Biscione · http://axl-zizzenetek.blogspot.com/ 2010.09.27. 13:47:49

A magyar fociról azért nem kell írni. mert nincs. A nincsről meg ugye nehéz.

alternaiv 2010.09.27. 13:58:06

@gg: Ha ebbe belement az UTE vezetése akkor elég nagy hibát követtek el. Olyat láttam már, hogy közösen felügyeltek egy szektort, de csak azért hogy könnyebben szót értsenek a szurkolókkal - ez tipikusan külföldi csapat esetén fordul elő, de a stadionban történtekért akkor is a szervező felelős. A kapunál ők motoznak, ha bevisznek bármilyen petárdát arról ők tehetnek, a pályára jutást is nekik kell megakadályozni.

bacity · http://kacat.blog.hu 2010.09.27. 13:58:45

teljesen rendben van a véleményed GG. valóban a sportpályák az utolsó demokráciterek ebben az országban és ez önmagában nagy baj már. a magyr klubfocinak valóban a 70es évek volt az utolsó villanása, elég csak a népstadion ide vonatkozó eredményeit átnézni. majd minden szezonban ki lett verve valami real madrid kaliberű nagyágyú. aztán vége lett. jött viszont az önteltség,nagyképüség és magyarázkodás. emlékszem amikor '93-ben a vác kivert egy holland csapatot. a népsportban ez 8ad flekket érdemelt. manapság a debrecen bénázása 2-3oldal per meccs.

alternaiv 2010.09.27. 14:05:32

@apróbetűsrész: erre van a beléptetés. a kapunál kell kiszűrni a balhézó elemeket. és ha jól tudom, az ute az egyetlen olyan stadion ami nyolc évvel ezelőtt a stadion <s>korrupciós</s> rekonstrukciós programban sok-sok pénzért készült el, fejlett beléptető rendszerrel. persze a security iq-ját nem lehet tuningolni, ez nyilvánvaló.

bacity · http://kacat.blog.hu 2010.09.27. 14:21:06

a honi sajtó nem beszél róla de angliában manapság is ordas nagy balhék vannak per forduló. tavaly az MU-Mcity oda/vissza FAkupa körben több mint 2000 embert tartóztattak le csak Manchesterben. ezzel jár. viszont csúcs szinten pörög a fovi és nem ezzel foglalkoznak az emberek.

apróbetűsrész · http://egyzene.blog.hu/ 2010.09.27. 14:22:37

@alternaiv: hát, a fejlett beléptetőrendszer néhány (átverhető) jegyvizsgáló készüléket jelent a gyakorlatban. az pedig senkire nincs ráírva, hogy széket fog gyújtogatni vagy a pálya felé dobálni.

ferenck · http://agens.blog.hu/ 2010.09.27. 14:23:52

mezey doktor a magyar foci szegyene. meg mindig abbol el,h a 86os vilagbajnoksagra kivezette a valogatottat meg a brazilok elleni 3-0bol (amit a brazilok kb. annyira vettek komolyan,mint a spanyolok a par hettel ezelotti buenos airesi haknit). azota csak bomlaszt,raadasul jol be is nyalta magat a fidesznel,ugyh sajnos meg nagyobb hatalma van,mint eddig. szakertelmerol mindent elmond,h a fideotonnak meg 1 maribor is megoldhatatlan feladatnak bizonyult,aztan a szloven csapatot 1bol (nemi tulzassal) europai elgardanak titulalta.
az is durva,h a konda-ute meccs utan az ujpestet buntettek meg. erdekes,ha debrecenben vendegek,akkor oki a hibasak,ha naluk tortenik vmi,akkor is ok. kozben a zemberek penzebol a kondanak stadiont epit az allam...

hozzateszem,nem ertek a magyar focihoz,es kulonosebben nem is erdekel (en johan cruijffhoz viszonyulok ugy,mint a cikk szerzoje a ketsegtelenul zsenialis,utolso magyar vilagklasszis torohoz),de mezey es az egesz vezetes roppant mod irrital,hajra huszti szabolcs!

Cinkes 2010.09.27. 14:40:57

Nem komálom a lilákat de ez tényleg bődületes faszság, hogy őket büntették meg a fradisták rendbontása miatt. Mit kellett volna tenni a rendezőknek? Sortűzzel vagy egy két agyúlövéssel biztosan meg tudták volna fékezni őket de máshogyan aligha. Így az Újpest mint rendező nem igen vonható felelősségre.

1x1 2010.09.27. 14:50:08

Sosem értettem, hogy miért éreznek csomóan erős késztetést arra, hogy magyar labdarúgásról szóló fórumokban, cikk - kommentekben stb. előadják, hogy a magyar foci annyira nincs és annyira sz*r, hogy mindenki hülye aki foglalkozik vele.
De komolyan az ilyen minek foglalkozik vele és minek írogat ide? Én sem megyek be a barátokközt fórumba leírni, hogy mekkora f*szság az egész barátokközt és mindenki idióta aki nézi.
Ebben egyetértek a blogíróval:
"Valójában a megyei bajnokságok meccsei is remek szórakozást nyújthatnak azért az egy-kétszáz forintos belépőért, ha két csapat valóban játszani akar. Ha küzdelem és akarás látszik, akkor nem érdekes, ha egy kicsit messzebb pattan a labda, higgyük el."
Vagyunk egy csomóan, akiknek fontos a hazai foci, kötődünk valamilyen klubhoz. Nálunk jobban senki nem tudja, hogy milyen annak a játéknak a színvonala, amit látunk, ezek a témák nekünk szólnak. A "sz*r minden, szüntessük meg" hozzászólók meg menyjenek máshova játszani.
Amúgy a blog tartalmának nagy részét átgondolatlan hőbörgésnek tartom :)

gazoló 2010.09.27. 14:57:36

nem érdekel ez az egész romlott magyar foci...egy valamit szeretnék...volt fradista létemre is nagy újpest csodáló voltam annak idején...Törő,Kapa,Zámbó,stb...
szeretném az egykori 8:3-as kettőmeccsnek a felvételét megszerezni,valahogyan...ha valaki tud valamit,segíthetne...fazék és törő óriásit alakított akkor...

dr. trafik nomac 2010.09.27. 15:02:42

Az egesz erthetelen szamomra, onnantol, hogy 3 diaklanyt bortonbe csuknak, masok meg felduljak a varost, a keselest mar meg sem elmitem, es simam hazamehetnek. Ez korababn is igy volt, es meg a jelen miniszterelnokunk meg is vedte oket (korabban). Lesz igy rend ? Mas sportagaknal fel sem merul, hogy balhe legyen, az egeszet fel nem foghatom. Ez a stadion bezaras meg egy vicc, semmit nem old meg. El kell felejteni a focit, annyi szep sport van meg, maradjon meg egy szep emleknek.

apróbetűsrész · http://egyzene.blog.hu/ 2010.09.27. 15:04:42

a 8:3-nak és sok akkori meccsnek sajnos megsemmisítették a felvételeit. (helyhiány, nemtörődömség vagy ki tudja, mi miatt.)

gg 2010.09.27. 15:09:52

@pyrogate: gondoltam, h valaki beidéz majd egy nyugati pirózást, de a valóság sztem az, hogy van, persze, egészen minimális mértékben. Emberek, lehet nézni a tévében az összes bajnokságot a tévében, hát hány görögtüzet láttunk az utolsó öt évben?

@EMU: igazad van, hogy folyamatos nagy eredményeket akkor sem tudott felmutatni a magyar labdarúgás - ennek nyilván a rendszer volt az oka, egyetlen szocialista ország egyetlen korszakban sem tudott még ennyi eredményt sem felmutatni, mint mi. Európai kupadöntők, világbajnoki részvételek (16 csapat közt) - ezek azért eredmények (főleg mostani szemmel). Minden magyar csapatot és válogatottat esélyesnek tekintettek szinte minden mérkőzésen! (Legfeljebb nem nyerte meg...)

Törőcsiknél pedig ezek a dolgok, amiket írsz, a csúcskorszakában bőven megvoltak, amennyire rekonstruálni lehetett utólag a történteket, de a FIFA 1978-as argentin bundája, majd az ezt követő szégyenletes MLSZ-folytatás lelkileg teljesen összetörte. Igen, akkor egyvalami tényleg hiányzott: akaraterő.

EMU 2010.09.27. 15:17:02

@gazoló: Az a meccs is bunda volt. Meg 7:1 is.

gg 2010.09.27. 15:20:26

@EMU: én úgy tudom (résztvevőtől), hogy nem. De mesélt olyanról, ami az volt.

apróbetűsrész · http://egyzene.blog.hu/ 2010.09.27. 15:25:22

@gg: "gondoltam, h valaki beidéz majd egy nyugati pirózást, de a valóság sztem az, hogy van, persze, egészen minimális mértékben. Emberek, lehet nézni a tévében az összes bajnokságot a tévében, hát hány görögtüzet láttunk az utolsó öt évben?"

mert Magyarországon olyan őrületesen gyakori? ez volt az első alkalom, hogy félbeszakadt miatta a meccs, most is a pára és a meglepő széljárás miatt.
se nem ciki, se nem veszélyes. valóban tiltott. legalábbis a stadionban. utcán már nem az. sőt, utcán a petárda sem az, ha mondjuk szilveszter van.
nem kriminalizálni kell, hanem értelmesen szabályozni - pl. ne lehessen a pályára dobni, ezzel egyetértek.
a görögtűz gyönyörű és fantasztikus hangulatot teremt. tudom, hogy például Angliában, ahol "már mindent megoldottak", az egy helyben ülő tapsikoló néző a divat, de nem kell mindent szolgaian átvenni. nem azért szar a magyar foci, mert itt még léteznek szurkolók, és létezik hangulat a lelátón.

EMU 2010.09.27. 15:27:15

@gg: "egyetlen szocialista ország egyetlen korszakban sem tudott még ennyi eredményt sem felmutatni, mint mi." Miről beszélsz, ember? Kicsit nézz már utána, csehek ugyanúgy kétszeres vb ezüstérmesek, mint mi, csak ők Európa bajnokok is, lengyelek kétszeres vb bronzérmesek, románoknak BEK győztese volt, jugók vb elődöntősök és kétszeres eb másodikok, szovjeteknek van kettő olimpiai aranya, de mellett 3 bronz is (csak mert mi ugye a hármunkra nagyon tudjuk verni a mellünket), úgyhogy hagyjuk már ezt az öntömjénezést, hogy bezzeg a kommer rendszerben mi voltunk a királyok, mert az sem igaz.

gabute 2010.09.27. 15:27:23

@gg: Nana! Az, hogy mit mutat a tévé és hogy mi a valóság, az nagyon eltérő! Emlékszem olyan West Bromwich - Birmingham City derbire a Sport1-ről, ahol a Birmintham szurkolók bemásztak a pályára, és megindultak a West Brom szurkolók felé. Csakhogy amint kitört a balhé, a kamera azonnal elkezdte az eget pásztázni, mutatták a VIP-szektort, összefoglaló a gólokról, stb. Vagyis a média kínosan ügyelt arra, hogy ne mutasson lelátói erőszakot!

Ezzel szemben a magyar média meg csak a lelátói erőszakkal foglalkozik. Az RTL vagy a TV2 sporthírei, a Bors vagy a Blikk sportrovatai azzal vannak tele, hogy mekkora balhé volt (majd bevágnak 1998-as felvételeket).

Szóval a legnagyobb különbség a média hozzáállásában van: nyugaton elrejtik a pirózást is, nálunk meg csak a balhét mutatják! Ezért van az, hogy Neked, átlagos magyarországi "nyugatifoci fogyasztónak" az jön le, hogy Hegyeshalomtól nyugatra minimális számú pirózás van. Holott a valóság az, hogy nagyjából ugyanannyi görögtüzezés van hazánkban is, meg nyugaton is. A lényegi különbség a publicitásán van.

ifrance 2010.09.27. 15:31:09

@bierkamp: bazdmeg, téged ezért fizetnek? vagy elfoglalta tegnap este orbán a parkolódat, és ma így állsz bosszút? ahány blogba beleolvastam ma a főlapról (nem egybe, és nem kettőbe), mindegyikben ott fröcsögtél...
nem érzed, hogy mennyire szánalmas?
lazíts, és hidd el nem fog holnap élve ledarálni a gonosz törpe. a ténykedését meg majd 4 év múlva megítélheti mindenki...

ifrance 2010.09.27. 15:32:58

és hogy a témához is hozzászóljak: csatlakozom azokhoz, akik a poszt minden mondatával egyetértettek. nagy álmom, hogy 4-5 év múlva kulturált stadionokba kulturált szurkolók közé vihessem a kisfiamat.

gg 2010.09.27. 15:39:52

@apróbetűsrész: nem úgy van, hogy törvény tiltja az egészet, az ország teljes területén, kivéve szilvesztert? ha igen, akkor a labdarúgó stadionnak nem reális, hogy kivételes helyzetet teremtsünk, akkor marad tilos...

@EMU: a hatvankettes cseh válogatottat azért ne említsük egy lapon az aranycsapattal, egy ilyen összemosásra a világon sehol nem lesznek vevők... a másik ezüstjük pedig a szocializmus előttről való. A szovjetek más téma, ott volt egyfajta speciális "sportdiplomácia", nyílt titok, 66-ban pl a velünk játszott meccsük több mint gyanús volt mindenkinek.

Köszi, hogy összeszedted a listát, jó így együtt látni: a mi önerőből szerzett egy vb-ezüstünk és három olimpiai aranyunk, a kupaszerepléssel együtt kimagaslónak tűnik ebből a sorból.

Kilgore Trout 2010.09.27. 15:41:55

A pirotechnika nem a meccs napján kerül be a stadionokba. GG! Beszélj az UTE stadion üzemeltetőjével, és kérdezd meg tőle, hogy meg van-e még az a lezárt helység, ahová még a tűzoltó sem léphet be már min. két nappal a mérkőzés előtt? Aztán tudjuk, hogy a Fradi szurkolóknak is a Dragóner meg a idősebbik Lipcsei vitte be a meccsre a technikát. Beléptetéskor motozás van, nem kockáztatja meg senki, hogy ne engedjék be, mert megbukik a cuccal.

EMU 2010.09.27. 15:47:27

@gg: Felőlem nyugodtan tartsd csak kimagaslónak, én azért maradok a tényeknél és nem csinálok úgy, mintha futballozni is mi tanítottuk volna meg a világot, és a komcsi rendszerben a többi szoci ország csak margóra szorult kis senki lett volna a labdarúgásban. Amúgy ki említett egy lapon egy 62-es cseh válogatottat az aranycsapattal? Mire kellene vevőnek lenni? Te jössz azzal, hogy kimagasló magyar eredmények voltak a szoci táboron belül. Ez nettó félrebeszélés, de mindegy. Amúgy felőlem izgulhatsz még életed végéig az ötvenes évek futballjára, de a helyzet az, hogy akkor sem nyertünk semmit.

Móg 2010.09.27. 15:50:17

üdv.nektek
ha már a magyar foci kapcsán többen emlitettétek Mezei urat{igy nagy kezdőbetüvel irom,mert hol van ő nemecsek ernőhöz,megérdemelvén a csupa kisbetüt}
szóval mig ilyenek a meghatározó egyéniségek a magyar fociban az ilyen is marad
Ő a magyar foci elméleti pápája,magyar edző csak az ő bizonyitványával lehet edző
{egyetemi diplomával meg nem,mert az nem licence}
a jelenlegi csapatát nyomják mint Krahácsot
mit keres állandóan az utóbbi időben a válogatottnál?
persze tudom:ő a szürke eminenciás{ez olyan faszi,aki mindent eldönt,de sose hibás}
egyszer volt egy válogatott csapata VB-n
a futottak még kategória brazilok nyilvános edzéseket tartottak,sétáltak a városban{Mexikóváros}autogramokat osztogattak
a mi aranylábu fiaink jöbban el voltak zárva mint az amerikai aranykészlet,hogy mi se zavarja felkészülésüket az aranyra
az első meccsen kaptak is egy hatost a szovjetektől{azért nem 26-ot,mert mégiscsak egy volt a tábor és a szovjetek ezt uriasan tekintetbe vették}
a magyar foci guruja,MEZEY ur szakmai értékelése a következő volt:nyert a szovjet szakács,mert a magyar sok tésztát etetett a fiukkal
na ez a faszi ma is a legnagyobb tótum-faktum a magyarn fociban
MIT vártok?????

zei

stratez 2010.09.27. 16:14:27

@vagye1: Ne szépítsük a dolgot a 70-es évek óta a magyar fociban senki, Mezei sem tudott semmilyen értékelhető eredményt felmutatni. Volt egy-két kicsúszott eredmény, a 86-os vébére kijutás, vagy most az U-21-esek, Debreczen a BL-ben, de két-három meccs után rögtön a helyünkre kerülünk ismét, és kiderül, hogy csak véletlenek egybeeséséről van szó, és nem arról, hogy tényleg elkezdtünk kimászni a gödörből.

campobaszo 2010.09.27. 16:14:53

A zöldek a hibásak,majd a "megújuló" szövetség megoldja.Kordában tartani focipályán politizálókat?Jobb helyeken semmilyen politikát nem tűrnek meg,nemhogy fasisztákat.
Ebben a szánalmas közegben majd 30 éve "nem érdekes, ha egy kicsit messzebb pattan a labda".
A szomorú pedig az,hogy még mindig van itt lejjebb.

d.z. · http://masikmagyarorszag.blog.hu 2010.09.27. 16:18:47

Már ne haragudjon a kedves posztoló, de ez így részben fasság, részben ferdítés.

Kint voltam azon a meccsen, vendégként, igaz a 60. perc környékén kijöttem, mert ebből elég volt ennyi. Szóval azért van rálátásom a dolgokra.

Az Újpest a saját idióta szurkolói miatt kapta a szektorbezárásos büntetést, ugyanis kétszer félbeszakadt (egyszer félbe, a második félidő pedig nem indult el) a mérkőzés a pirojuk miatt. Közben tizenötször bemondták, hogy a klub nagyon súlyos büntetést fog kapni, ha ez újra megtörténik. Megtörtént, megkapták, ennyi.

Ami a Fradi-szektort illeti. A rendezők próbáltak rendet tartani, de 4-0-nál ez már kissé nehéz. Nagyobb baj nem lett.
Ami a késelést illeti. Nagyon a konkrét elkövetők megbüntetése mellett érvelsz, amivel egyetértek, de a teljes Fradi-tábort nyugodtan egy kalap alá veszed a késelős hülyegyerekkel, akiről amúgy továbbra se tudunk semmit, mert kissé elhalkultak a hírek. A késelést mindenki elítéli, ennyi.

Amúgy nagyon is pártján vagyok az idióták kitiltásának. Csak azt jó volna megjegyezni, hogy ezek a tábor 1-2 százalékát teszik ki mindenhol. A
B-középben is. Viszont a média a teljes táborról ír, a rendőrség a teljes táborra támad, a retorziókat a teljes tábor kapja, a stadionbezárásból is látszik.

Annyi a baj, hogy két évente amikor valami "nagyobb balhé" kerekedik (ez amúgy nem volt az), akkor az MLSZ-től a kormányig mindenki kitalálja, hogy akkor mostantól azonosítjuk az embereket, kiemeljük a hülyéket, stb. bullshit. Semmi sem lesz belőle.

Minálunk önkéntesen bevezették a szurkolói kártyát, hogy ennyivel segítsenek a rendtartásban.

A többiek mit tudnak felmutatni?

EMU 2010.09.27. 16:26:42

@stratez: Ezzel az U21-es vb bronzzal nem kellene már nyakra főre érvelni. Ugyanis a következő van: az U21-es vb nem FIFA rendezvény, azaz a klubcsapatok nem kötelesek elengedni játékosaikat. A magyar csapat teljes felállással jelen volt, ha jól emlékszem egyetlen figurához ragaszkodott a teljes állományból a saját klubja, a többiek mehettek isten hírével, a bajnokikon cseppet sem hiányoztak. Például az olaszoknál a lehetséges kezdőből 6 játékos hiányzott, szüksége volt rájuk a csapataiknak ugyanis. Szóval az a játékos, amelyik 21 éves korára nélkülözhető a csapata számára, mert amúgy a büdös életben nem volt még abban kezdő, az szót sem érdemel. Egy ilyen mezőnyben a magyarok két hosszabbítást követően bronzosok lettek, szép, taps, viszont ennyi. Aki ebben bármiféle megcsillanó jövőt látott, annak fogalma nincs a futballról, aki beszívta a néphülyítést, hogy majd ezekkel a srácokkal bármi is történhet, az egy naiv balek, elég csak arra gondolni, hogy nagy részük azóta sem játszik a csapatában. Ez nem szint. Erre alapozva bármiben is hinni kóklerség. Érvelni vele pedig, mint micsoda eredmény, teljesen szakmaiatlan.

EMU 2010.09.27. 16:30:04

Akarom mondani, hogy nem hivatalos FIFA rendezvény, így a pontos, tehát nem minősül annak, így nem is kötelező a kluboknak a játékosaikat elengedni.

lakógyűlés 2010.09.27. 16:39:02

@d.z.: itt a késeléssel gyanúsított férfi:
www.police.hu/friss/BRF-20100921_m1.html

lehet keresni.

lakógyűlés 2010.09.27. 17:02:40

@d.z.: azon szurkolótársainak, akik ismerik az illetőt, és még meg is akarják találni, a fölső kép elég az azonosításához. (bár azt te sem gondolhatod komolyan, hogy nem tudják a táborban, hogy ki tette. az már valószínűbb, hogy nem merik felnyomni. a késelés elleni kiállásuk mindenesetre szimpatikus.)

Mérgező Hulladék 2010.09.27. 17:12:53

@lakógyűlés: mi a szimpatikus? Hogy transzparenseket írkálnak ahelyett, hogy elküldenék a rendőrségnek az aznap piros garbóban "szurkoló" társaik nevét?
Na jó, tisztában vagyok vele, hogy nem homogének a táborok, de ha akarták volna, most kivethették volna maguk közül ezt a gyilkost.

gg 2010.09.27. 18:44:51

@d.z.: úgy számoltam, hogy kb. ezer széket téptek le és égettek el a Fradi-szektorban (a teljes mennyiség kb. 2000, nagyjából a fele hiányzik. Ezt a tábor 1-2 százaléka nem tudta végrehajtani, mert az 20-40 embert jelentene. Szóval a probléma nagyobb.

Azt írod, hogy a piróért jött a büntetés, én is azt írtam. De ilyesmiért még soha nem zártak be egyetlen stadiont sem, ezért pénzbüntetést szoktak osztani. Főleg nem akkor, amikor épp az ellenfél szurkolótáborából követnek el kirívó bűncselekményeket viszonylag sokan.

@EMU: pont te nem írsz igaz állítást,amikor azt írod, hogy az ötvenes években nem nyertünk semmit. Egy olimpiai arany meg egy VB-ezüst az vajon semmi? Plusz mellette megnyertünk egy egyébként barátságos meccset, amit azóta is az évszázad mérkőzésének tart a világ.

d.z. · http://masikmagyarorszag.blog.hu 2010.09.27. 20:27:08

@gg: Bár már a posztolón kívül úgysem sokan fogják olvasni ezt a bejegyzést, azért reflektálnék a fent említettekre.

Elsősorban a késelés.
Mivel a médiában "kissé" eltorzítva jelennek meg a futball világával kapcsolatos hírek, ami a Ferencvárosra súlyozottan értendő, így a tábor nagy-része nem hiszi, hogy az eset így és ilyen formában megtörtént, de azt semmiképp, hogy fradisták tették volna.

Azért fura ebből a szempontból a sztori, mert:

a; Mit keresett húsz fradista Újpest-Központban, amikor a szurkolókat külön-metróval a Népligetből Újpest-Városkapuhoz vitték, rendőri kíséret mellett?
b; Ki az fasz, aki hússzoros túlerőben rátámad valakire?
c; Ha húszan támadnak egyre, ki az a fasz, aki kést ránt?
d; Egy húsz fős fradista társaság elég feltűnő a tábortól elszakadva Újpest közepén. Hogy nem lehetett elkapni őket?

És még sorolhatnám. Nagyon sántít a sztori.

Akkor most mondanám, hogy mi a helyzet, ha az eset így és ilyen formában megtörtént.

Tekintve, hogy egy elszakadt társaságról beszélünk, akik feltehetőleg kivagyiságból mentek be Újpest közepére, rajtuk kívül csak páran tudhatják a táborból, hogy kik voltak azok.
Mivel az ember a haverjait nem szokta feldobni tíz év börtönre, akármekkora fasz is legyen (Isten óvjon attól bárkit, hogy ilyen haverja legyen...) ezek nem dobják fel az illetőt.
Ha ez alapján a fotó alapján, amin én speciel semmit se látok, azonosítani lehetne, aki csinálta és az tényleg meccsre jár, össze-vissza vernék, de a rendőrökkel szembeni általános ellenszenv miatt nem hiszem, hogy feldobnák, de előfordulhat, elvégre több-ezer ember becsületével játszott.

Szóval azt kell mondjam, nem, nem lehet tudni ki volt, de, ha tudnánk, meccsre nem járna többet annyi biztos.

Mindenesetre a Fradinak minden meccsre járó szurkolója regisztrálva van, fényképpel, ez alapján egyszerűbb dolga kéne hogy legyen a rendőrségnek.

Ami a székeket illeti: ez most az utóbbi meccs után röhejesen fog hangzani, de ha a lilák égnének 6-0-ra az Albertban, ugyanezt csinálnák.
Ez a mostani futball kultúrában benne van. Elítélem, de ez van. Ha a rendőrség azonosítaná, akik ezeket csinálják és nem a szófosás menne húsz éve, akkor normális körülmények lennének.
És végül a számokról. 1-2 százalék, aki effektíve fasz és még van pár száz, aki hajlamos a faszságra, ha 6-0-ra ég a csapata és valaki elkezdi a balhét. Tömeg-effektus, van ilyen.
Voltak már roszabb állapotok a szurkolói világot illetően itthon. Úgy 5-6 éve sokkal szarabb volt a helyzet. Ha meccsre jár az ember, látja az ilyesmit. Nincsenek sorozatos összecsapások, a rendőrökkel való balhék nagy-részét a rendőrség okozza, szervezetlenségből, vagy unalomból, metrókat már nem igazán rongálnak. Javul a helyzet, na. A Győr elleni három-nulla után mentünk a metrón, szálltak fel a külföldiek a fradistákkal tömött metróra, ami kb. úgy él itthon, mint a huliganizmus csúcsa és kedélyesen beszélgettek angolul úgy 4 szurkolóval arról, hogy milyen csapatnak szurkolunk, stb.

Ha média nem keltené a feszültséget már előrébb lennénk.

Emlékszem anno az NBII-ben lent voltunk Szolnokon. Abban az időben kurva nagy happening volt, ha jött a Fradi, az NBII-es csapatoknál évtizedek óta nem volt focihangulat, ment ki az egész város/falu. Szóval mentünk Szolnokra, voltak buszok, amikkel bevittek, kedvesek voltak, jó volt a hangulat.
Hazajövök, belövöm a tévét, megy híradóban, hogy a fradisták Szolnokon több buszt megrongáltak, stb, stb. és mutatnak egy buszról egy széket, amin ki van szakadva a szövet, mint kb. a BKV-n az ülések negyede.

Ennyit a médiáról. No, jó éjt!

d.z. · http://masikmagyarorszag.blog.hu 2010.09.27. 20:39:11

@gg: A stadionbezárásról még. Szóltak a liláknak tízszer, hogy fejezzék be, vagy súlyos büntetést kap a csapat, húsz percig biztosan nem ment a játék emiatt és ez még a vendég szektorban levő balhé előtt volt. Na, egy nem kiemelt biztosítású meccsen, amiből örül a rendőrség, hogy csak kettő van az évben, lefújták volna a meccset és 0-3 lett volna a vége. Nagyon helyes, hogy nem így lett. Viszont a súlyos büntetést nyomatékosítani kellett, mert abból nem tanul a tábor, ha a klub kap egy egymillás büntetést, abból viszont, ha zárt kapuk mögött van két meccs abból igen.

Nem tartom igazságosnak, de a helyzetből adódóan jó döntésnek igen.

pyrogate · http://laalbirroja.blog.hu/ 2010.09.28. 02:51:48

@gg: nem nézek nemzetközi focit, de pl. a pana bl meccsein mindig van piró:) És a tavalyi Bl-elődöntőn (inter-barca) is volt. csak úgy például...ha a tv nem mutatja, az nem jelenti hogy nincs. Nézz szét nyugodtan az oldalon, amit linkeltem:)

EMU 2010.09.28. 08:15:14

@gg: Nagy tévedés, te jössz azzal, hogy a szocialista táborból kimagasló, kiemelkedő labdarúgó eredményeink voltak. Nem voltak kiemelkedő nemzetközi eredményeink, ugyanis legalább ilyenek más szoci országnak is megvoltak rajtunk kívül világversenyen és kupákban is, bizonyos esetekben még különbek is. Pont. Egy vb ezüst és egy olimpiai arany szép eredmény, de ahhoz képest, hogy a magyar futballról úgy nosztalgiázik ma már a többség, hogy hülyére vertük a világot az aranycsapattal, ahhoz képest elég szerény. Ráadásul ilyet azért produkált más is, ha is feltétlenül az ötvenes években, hanem mondjuk később, amikor már a futball is komolyabbá vált.

EMU 2010.09.28. 08:20:23

Azt a bizonyos meccset pedig rajtunk kívül ugyan az ég világon senki nem tartja az évszázad mérkőzésének, talán néhány labdarúgás statisztikáival foglalkozó aggastyán. Nem kábítsuk már még mindig magunkat hülyeségekkel. Puskás nevét ismerik mindenhol, az eredményeit például már alig. De az, hogy az ötvenes években mi volt, az az annalesekre tartozik, nem ebben kellene már lassan 60 éve élnie a magyarnak, mert röhejes.

EMU 2010.09.28. 08:25:12

56-ban a szovjetek olimiát nyertek amúgy. Jó, mellette nincs vb ezüstjük, de ők például nem úgy nem nyertek semmit vébén, hogy a világ verhetetlenjeiként lettek volna beállítva. Szóval nekünk van egy olimpiánk és egy világra szóló kudarcunk gyakorlatilag, nekik meg van egy olimpiájuk, amiről te úgyis azt állítod, hogy elintézték maguknak, mert komcsik, persze nyilván. Én amúgy csak egyet akartam állítani, hogy nincs kiemelkedő magyar futball eredménysor, a szocialista táboron belül sincs egyáltalán, ez egy ilyen mézes-mázas önfényezés újfent, ebben marha jók vagyunk, hogy a sosem létezett múltra legyünk büszkék, és a sosem elérkező jövőt várjuk, csak az a baj, hogy a tények makacsabb dolgok. Hetvenes években már egy rakás csalárd simli volt a futballunk. Mára pedig nincs.

alternaiv 2010.09.28. 12:05:45

@apróbetűsrész: szerinted egy mezei öngyújtóval fel lehet gyújtani egy műanyagszéket? szóval, igenis ki lehet szúrni azt aki potenciális veszélyt jelent - erre való a motozás is.

emellett láttál valaha olyat, hogy valakit nem engedtek be meccsre, mert őgy viselkedett, olyan cucc volt nála ... stb. nem jellemző. természetesen nem a dvsc-s szurkolóverést kellene meghonosítani, de igenis megelőzhető a rendbontás.