2014.05.29. 11:21

Már megint a kommentek

Létrejött a nagykoalíció: balra és jobbra bekönyvelt netes újságok és kommentelőik ezrei gyalázzák az Alkotmánybíróság tegnapi buta határozatát, amelyben teljes felelősséget szeretnének vállaltatni a lapokkal a náluk megjelent kommentekért. Tisztességtelen törekvés, és nem is fog sikerülni.

Végre egy ügy, amelyben nem az unalmas fasiszta-kommunista törésvonal mellett szakad ketté az érvháború. A netes politikai fórumokat használók és értők nagyjából túlnyomó többsége úgy látja, hogy a döntés egyrészt fenntarthatatlan rendszert hozna létre, másrészt visszaélések egész sorozatára kínál lehetőséget (a 444 jól vette észre: akár a miniszterelnök ellen is perek sorozatát lehetne megindítani Facebook-oldala miatt, ebben a pillanatban), harmadrészt pedig további súlyos versenyhátrányba taszítja a magyar tartalomszolgáltatókat a külföldi óriáscégekkel szemben.

Különösen riasztó az a - hazánkban egyébként sajnos teljesen megszokott - gyakorlat, hogy az Alkotmánybíróság megint a saját kútfejéből, mindenfajta szakmai segítséget mellőzve hozott egy olyan kérdésben döntést, amit laikusként, gyakorlati tapasztalatok híján nem lehet helyesen megítélni.

Nem véletlen, hogy az egyetlen ellenvéleményt megfogalmazó alkotmánybíró, Stumpf István akár épp szakembernek is tekinthető, hiszen minisztersége alatt hozzá tartozott az Informatikai Kormánybiztosság, és szintén miniszterségéhez köthető az első Elektronikus Kereskedelmi Törvény megalkotása is. Stumpf nagyon pontosan tudja - mert a szakmai diskurzusok annak idején őt meggyőzték -, hogy a felhasználói tartalmak jogi kezelésére a mostani döntésből következő módszer alkalmatlan.

(Zárójelben tegyük hozzá, hogy az Egyesült Államokba a Supreme Court, vagyis a Legfelsőbb Bíróság, melynek hatásköre nagyjából az Alkotmánybíróságéhoz hasonlítható, minden internetes ügyben szakvélemények széles tárházát rendeli meg, mielőtt döntést hoz.)

Az Alkotmánybíróság határozati szövegében bőven fellelhetők szakmailag értelmetlen kijelentések, például nem is tudják pontosan használni a moderálás fogalmát: "a moderált komment, ha jogsértő, ugyanolyan jogi következménnyel jár, mintha nem lett volna moderálva (előzetesen vagy utólag ellenőrizve)" - írják egy helyen, ami nonszensz, az előzetesen moderált komment ugye meg sem jelenik az interneten, így a jogsértés nem jön létre. Zárójeles megjegyzésükből pedig az derül ki, hogy nem is érzik az előzetes és utólagos moderáció közti jelentős jogállásbéli különbséget.

A döntés teljes szövegéből az sugárzik, hogy szövegezője egy nagyjából 2000 előtti dogmarendszer híve, mely szerint az internet egyszerűen csak egy újabb közlési eszköz, és használatának jogi szabályzását meg lehet úszni azzal, hogy betuszkoljuk az internet előtti média kategóriáiba. (A szerzőijogi-kiadói lobbi próbálta ezt a hozzáállást tolni évekig, később iszonyatosan megbánták, és most már futhatnak a pénzük után.)

Ma már rég tudjuk, hogy ez nem így van, az internet egész más típusú nyilvánosságot, nyilvánosságokat hoz létre, mint a tömegmédia korábbi technikai eszközei, és ennek megfelelően szabályzására korszerűbb, alkalmasabb jogi megoldásokat kell keresnünk.

Ennek egyik módja az lehetne, hogy használjuk azokat a már létező jogi kereteket, amelyeket a hazai és európai jogalkotók kimondottan internetes jogi viták rendezésére hoztak létre.

Egy másik módja pedig az is lehetne, hogy újradefiniáljuk azokat az alapértékeket, amelyeket a tegnapi Alkotmánybírósági döntés védelmezni vél: a személyiségi jogok, a jóhírnév sérelme ma egészen mást jelent, mint harminc évvel ezelőtt.

Lássunk erre gyorsan egy vicces, személyes példát: tegnap engem az idehaza egyébként igen népszerűnek bizonyuló, többtízezres magyar közönséggel bíró amerikai Tumlbr hálózaton egy harcias fiatal feminista úgy írt le blogján, hogy  "egocentrikus, lenyomó, abuzív férfi" vagyok. Ha ezt a nyolcvanas évek vezető pártlapja írta volna rólam hasonló méretű közönség előtt, az bizony komoly sérelmet jelentett volna, a tegnapi eset viszont egy kicsit sem rázkódtatott meg, és nem is számítok érezhető anyagi vagy erkölcsi veszteségekre miatta.

Ezt az ordító különbséget - úgy gondolom - a jogalkotónak és a jogalkalmazónak feladata volna megérezni, mert ez a lényeg és nem más. Egy-egy felhasználói komment következménye mérhettlenül kicsi, és ehhez képest aránytalanul nagy felelősséget telepíteni arra a vállalatra, amely a szabad szólás esélyének szélesítése érdekében egyszerűen csak közreadja az effajta közléseket: értelmetlen is, káros is, és a nemzeti érdekek ellen való.

Az érintettek láthatóan nem is díjazzák ezt a megoldást, és legkésőbb a generációs váltás úgyis elsöpri ezt a nézetet: a mai tízen-huszon-harmincévesek nem fogják tűrni, hogy ellehetetlenítsék kedvenc létformájukat.

Ide kell írnom, hogy az ügyben egyébként érintett vagyok, a keresetet megelőző per tárgyát képező cselekmény akkor történt, amikor az alperes Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesületének elnöke voltam.

99 komment · 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://gg.blog.hu/api/trackback/id/tr726226172

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Ki felel a kommentért? 2014.05.29. 21:29:55

Nem tartom magam tapasztalt bloggernek. De amikor egy postot írok, én is tudom mérlegelni az adott ügyben ki és milyen mértékben érintett. Közszereplőkről van szó akiknek tűrni kell? Ha kritizálom a reklámot vajon lesz aki felszólal a cég ellen általáb...

Trackback: Betörhet az Ügyfélkapu a Nagy Magyar Internetbe végre (?) 2014.05.29. 16:01:26

Az Alkotmánybíróság frankón megkavarta a "kommentelési" dolgokat. Kaptak érte persze azonnal hideget, meleget, kígyót, békát. Biztosan jól el is jogászkodnak, meg tiltakoznak majd rajta az érintettek, minden oldalról, mert azért ez bőven nem kétoldalú ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ross Satyr 2014.05.29. 11:53:33

Egyetlen aggályom van: vajon az AB által is használt "honlap" kategóriába beletartozik-e pl. a Facebook. Nem állítom, nem is taghadom: kérdezem.

Samott 2014.05.29. 11:58:02

Ez amugy ilyen komcsi huzas, nem? Csinalunk egy batarthatatlan szabalyt, igazabol nem is kerjuk szamon, de a buntetes lehetosege ott lebeg mindenki feje felett. Feljel, mert akkor talan befogod a szad.

Paranoid Android2 2014.05.29. 12:22:59

Az AB ezen döntése azt a sajnálatos és általános főjogászi meggyőződést testesíti meg, hogy a jog alapvetőbb, mint a valóság.
Arról nem is beszélve, hogy ezek az emberek és a bírói kar jelentős része is (illetve a jogalkotók is) úgy hoznak döntéseket (elvi alapon), hogy az adott általános és egyedi valóságról a leghalványabb fogalmuk sincs.
Ez a döntésük ijesztő.
És rohadtul vicces.:))))

IPARTERVES 2014.05.29. 12:41:19

Nincs vége.
Vagy ki tudja?

PomberMaci 2014.05.29. 12:49:36

@Paranoid Android2: "a bírói kar jelentős része is (illetve a jogalkotók is) úgy hoznak döntéseket (elvi alapon), hogy az adott általános és egyedi valóságról a leghalványabb fogalmuk sincs."

Business as usual...

Ez az AB határozat az egész jogrendünkről ad egy átfogó ám egyzszavas képet: kutyakomédia.

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.05.29. 12:53:28

Újabb csapás a hisztero-komcsiknak?

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.05.29. 12:58:02

"további súlyos versenyhátrányba taszítja a magyar tartalomszolgáltatókat a külföldi óriáscégekkel szemben."

Kit érdekel, ha a balosokat hergelő, Fidesz-közeli Index-tulaj blogjain megszűnik a kommentezés?

Az Origo-nál eleve senki nem regel, hogy kommentezhessen, a Nők Lapja, meg egyéb női oldalakon meg senki se fog két receptmegosztás meg három babás komment között becsületet sérteni.

Paranoid Android2 2014.05.29. 13:00:33

@PomberMaci: Pontosabban a politikusok és a jogászértelmiség egymást erősítik az ilyen ügyek tökéletes félrekezelésében.
Ráadásul ezt a Stumpfot leszámítva egyhangúlag szülte az AB.

ob.szerver 2014.05.29. 13:02:51

A választások után közvetlenül a Fidesz Központi Bizottsága kiadta a jelszót: a kérdések eldőltek, a terméketlen viták ideje lejárult. Ezt azután kötelező jelleggel kellett mantráznia a pártfunkcionáriusoknak és a lakálmédiának.

Ebből aztán mindenki érthetett akinek füle volt hozzá. A parlamenti vitákat az ülések és a szavazások ritkításával lecsökkentik, a blogszfrérát megfegyelmezik. Felkészül: független média, eszköz: médiahatóság

Semmi rendkívüli, csak folytatják, ahogy ígérték. Még nincs vége.

esefe 2014.05.29. 13:12:08

Igen, azt gondolom vége. Kár.

MEDVE1978 2014.05.29. 13:12:40

Viszonylag egyszerű. Át kell menni egy másik, határon túli tartalomszolgáltatóhoz, mondjuk Romániába vagy Szlovákiába. Onnantól kezdve magyar jogrend nem alkalmazható. Persze ez majd ahhoz vezet, hogy a magyar tartalomszolgáltatóknak jelentős veszteségeik lesznek.

A döntés pont ezen okból kifolyólag fenntarthatatlan, a legjobb példa erre talán a kurucinfo, amit a magyar állam már vagy egy évtizede próbál betiltatni, eredménytelenül.

Innentől kezdve, ha én valamelyik politikusról csúnyán rágalmazó dolgot írok, elég átmennek valamilyen ausztrál vagy amerikai szerverre aztán sohasem találnak meg.

esefe 2014.05.29. 13:14:12

@ob.szerver: Ártott a Fidesznek a komment szabadsága? Nem. Bármit ugattál, semmivel nem kaptak kevesebb szavazatot. Most is feleslegesen csinálod.

videki gyerek 2014.05.29. 13:16:35

Valoszinu ezek a venfaszok ott az AB-nal meg eletukben nem lattak szamitogepet, az internetrol meg annyit tudnak, hogy az valami porno ize, es az egeszet legjobb lenne betiltani.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2014.05.29. 13:17:06

Engem nem zavar, ha nem lesz többet kommentelési lehetőség. Ebben a formában nincs is értelme. Alig van olyan komment, ami új gondolotot tartalmaz, és senki nem győz meg senkit semmiről, csak löki a mantrát.
A batyu/bloggergéza féle pofáknak felkopik az álla, nem élnek meg tovább a szemétkedésből. Tök jó. :-)

videki gyerek 2014.05.29. 13:32:32

Az lenne a jo megoldas, hogy a kommenteket, attenni egy kulfoldi szerverre, ami a Magyar hatosagok szamara elerhetetlen, mint pl a kurucinfo. Es akkor oda barki, barmit irhat, mindenfele moderalas nelkul. Az adott oldalon, meg csak a kommentoldal linkje jelenne meg.

s 2014.05.29. 13:33:13

Kim Dzsongun irigykedve figyel. Azért ez is valami, gyerekek.

Egyébként valóban nem itt kell osztani az észt - régen is mondtam már. Ki kell menni az utcára széjjelbaszni mindent, ha nem tetszik valami. Azt tiltsad be, hülyegyerek, ha tudod. Akkor majd kimenekülsz az országból, mi? Nagy államférfi orbán.

_most_ 2014.05.29. 13:42:11

ez azért ebben a formában elég durva, még a szocializmusban is szabadon lehetett kommentelni az interneten.

M_R 2014.05.29. 13:53:14

Az egész AB-t formalinnal teli üvegbe kéne tenni és úgy mutogatni :) Mint elrettentő példát.

Ezt a "nagyszerű" határozatot egyetlen módon lehet maradéktalanul betartani: betiltani minden internetszolgáltatást - tehát se ADSL, se 3G/4G, semmi.. Sőt legegyszerűbb volna a mobilszolgáltatókat is betiltani. Meg a műholdas adások vételét. Meg ha valaki Szabad Európát hallgat otthon titokban, a Párt hithű spiclijei azokat is feljelentik... Esetleg még határozatban elrendelhetik, hogy az aktuális évszám 1954...

Netuddki. 2014.05.29. 13:57:59

Ezek szerint ha én ezen az oldalon a fideszeseket hazug, mutyizó, ostoba balfasz embereknek nevezem, akkor innentől kezdve gg-t fogják megbüntetni? Éjjen!

A fidesz ostoba, hazug, mutyizó, tolvaj emberek gyülekezete. Az AB meg bekaphattya!

Hipper 2014.05.29. 13:59:23

Hehe és még az EU miatt rínak, hogy a szabályozása tönkreteszi a magyar gazdaságot. Nos akkor a szervereket pakoljuk mostantól külföldre, az üzemeltetés minden adóbevételt generáló pénzmozgásával egyetemben. Az AB jobban teljesít.

Narancskommunista (törölt) 2014.05.29. 14:12:16

@kovi1970:
Mostantól a narancskomcsi blogokban kell fikázni Rákosi e..., akarom mondani Orbán elvtársat.

ComLo 2014.05.29. 14:15:10

Mi lesz igy Wmiki-vel??? Őt is elveszítjük örökre :-(((((( ????

Szalacsi_Dezső 2014.05.29. 14:17:04

@_most_: nálad a pont. Én is emlékszem, hogy 74-ben milyen jókat írogattam a pajtásújság.szu-n, meg volt egy jó blog, ahol kibeszéltük a bucimacit a háta mögött. :-)))))

nu pagagyí 2014.05.29. 14:22:18

Maradt az utcakő hajigálás, kordonbontás, autók felgyújtása és politikus tojással dobálása, valamint leköpése. Ezek szerencsére még pont beleférnek a véleménynyilvánítás szabadságába.

nu pagagyí 2014.05.29. 14:29:29

@esefe: Pedig nagyon úgy tűnik, hogy a fityesz alaptörvénye alapján a fityesz által kinevezett alkotmánybírók akarják berekeszteni a szabad vélemény-nyilvánítást. Nincs rá különösebb okuk. Hacsak az nem, hogy: csak.

Sandor Akarki 2014.05.29. 14:40:26

Majd mindenki külföldön fog kommentelni. Azaz külföldi domain, külföldi szerver, külföldi cég által szerkesztett magyar hírek oszt jóvan.

Muad\\\'Dib 2014.05.29. 14:41:38

Sajnos hasonló értelmetlen baromságok nem csak nálunk fordulnak elő:
"...A domain name registrar can be held liable for the copyright infringements of a website it registered if it is obvious the domain is used for infringements and the registrar does nothing to prevent it, the Regional Court of Saarbrücken in Germany has ruled..."
thedomains.com

Androsz · http://migransozo.blog.hu 2014.05.29. 15:19:24

Régi meggyőződésem, megfigyelésekre alapozva, hogy az Alkotmánybíróság többet árt, mint használ. Azt egyébként még nem tudom, hogy az Alkotmánnyal ez a kommentelős probléma milyen kapcsolatban van. Be kéne vezetni a három csapás szabályát. A harmadik ostoba ítélet után szétzavarják az egész bandát, és keresnek új embereket. Egy idő után talán sikerül többségükban értelmes embereket összegyűjteni. Úgy értem, hogy olyanokat, akik kilátnak a fejükből és a temérdek használhatatlan jogszabály közül.

ephart 2014.05.29. 15:21:14

a nehezen tüsszentő már gáz?

profilo 2014.05.29. 15:35:17

@s:

Pffff....
Szájhős fotelforradalmár.
A szemetet sem mered egyedül kivinni,nemhogy még "széjjelbaszni mindent".
A tépett idegrendszer az ördög játszótere. De a te esetedben már egy egész szórakoztató-centrumról van szó!

Anticommunist Hungarus 2014.05.29. 15:35:18

Most ki a felelős? Aki tulajdonában a szerve van (vas), vagy aki adott esetben csak bérli a szervert és csak a programot futtatja rajta?

adrfst 2014.05.29. 16:16:29

Mindenki dolgozzon, fizesse az adókat, és kussoljon. Havi egy békemenet pont elég a véleménnyilvánításra.

Androsz · http://migransozo.blog.hu 2014.05.29. 16:17:00

Azt azért ne veszítsük szem elől, az automatikus fityeszezés, orbánozás, széjjelbaszás közben, hogy a határozat csak felelősségvállalásra, magyarul moderálásra kötelezné a blogok üzemeltetőit. NEM a véleménynyilvánítás lesz betiltva, hanem a bunkó vagdalkozás, és nem a kormány tiltja be, hanem a szolgáltató. Ha a szolgáltató úgy dönt, hogy nála ezután is lehet fityeszezni, orbánozni, széjjelbaszásozni, mert ő majd megvédi magát, ha előjönnek az ostoba hivatalnokok és sunyi ügyvédek, akkor azon a blogon továbbra is mehet a bunkóság, meg a témával foglalkozás helyett egymás baszogatása.

kvadrillio 2014.05.29. 16:27:02

"Az európai tisztviselők egyik fő célja, hogy megakadályozzák a Déli Áramlat építését,
Teljes szöveg: hungarian.ruvr.ru/2014_05_29/Az-EU-vizsgalja-Washington-szankcioit-3458/
"

VAJHHHH, KIK LEHETNEK EZEK ???????????

CSAK NEM ........HE ?????

adrfst 2014.05.29. 16:29:01

@Androsz: Inkább arról szól a dolog, hogy a szolgáltató mindenképp felelős a kommentek tartalmáért, ha moderál, ha nem, ha leszedi, ha nem. Egy pár szavas comment komoly kártérítési összegeket és ügyvédi munkadíjat jelenthet.

kvadrillio 2014.05.29. 16:29:26

@Androsz: JAHHH.....A KÖV. LÉPÉS AZ LESZ, HOGY MEGSZÜNTETIK A MAGYAR PARLAMENTBEN AZ AZONNALI KÉRDÉSEKET ÉS A PETÍCIÓKAT IS !!!!!

NAGGGYON VÁRJUK MÁR ESZTETET........

kvadrillio 2014.05.29. 16:30:31

@adrfst: MAJD AKKOR KÜLFÖLDI FÓRUMOKRA JELENTKEZHNEK BEHHHH....:) PODA, AHOPL NINCS DIKTATÚÚÚRHA !!!

kvadrillio 2014.05.29. 16:37:20

....ENGEM AZ TELJESEN HIDEGEN HAGY !
...CSAK A FÖLDMUTYIK, A DROG-MAFFIA..., AZ ÁFA-CSALÁSOK, A SZÁMLAGYÁRAK ÉS AZ OFFSHOROZÁS MEG AZ ADÓPARADICSOMOK MARADJANAK MEG ! :) A TÖBBI NEM ÉRDEKES......ÉS AZ INTERNETET IS NYUGODTAN MEGSZÜNTETHETIK !
A PARLAMENT MEG MONDJON LE, SZÁNTSÁK FÖL A HELYÉT....A KÉPVISELŐKET MEG UTAZTASSÁK SAJÁT PÉNZEN SZIBÉRIÁBA...VÉGLEG !

...occt utána majd mi ittmaradók megoldjuk ! :O))).

komplikato 2014.05.29. 16:46:30

Biztos senkit nem érdekel, de engem igen, hogy a szóban forgó ingatlanos cégek azok közé tartoztak, akik a szerződéseikbe iktatott apró betűs rész alapján akkor is benyújtották a számlát ha nem ők adták el az ingatlant vagy nem is történt tranzakció, ahogy mostanában "szokás"?

Csak mert nem mindegy ...

komplikato 2014.05.29. 16:48:57

@Androsz: Kb. annyira reális meglátás, mint az indoklás az AB részéről ...

campobaszo 2014.05.29. 16:50:01

@Androsz: Tévedsz.Az AB szerint: "A
moderálás nem vezet feltétlenül a felelősségtől való mentesülésre..."

Fanyéllel Rendelkező Duguláselhárító Gumiharang 2014.05.29. 16:54:55

A taláros testület minden nagyrabecsülésem mellett tövig bekaphatja a faszomat!

bölcsbagoly 2014.05.29. 16:59:41

Olvtársak, ugyan biza miért baj az, hogy nem trágárkodhattok, gyalázkodhattok , üvöltözhettek, stb. naphosszat, főleg a kormány/fidesz ellen? Tisztességes hangnemben vitázni/társalogni már nem is vonzó alternatíva számotokra? Elmaradnak az OPNI-szökevények, a zsigerből gyűlölködők. Ez miért lenne kár?

komplikato 2014.05.29. 17:08:20

@bölcsbagoly: Hol van szó arról, hogy trágárkodásra vonatkozik az egész? Jó hírnév megsértéséről volt szó. Ha én leírom, hogy Lázár elvtárs nem ért semmihez vagy azt, hogy Hódmezővásárhelyet jól megszívatta a CHF kötvényes fényes ötletével, akkor vajon mielőtt beperelnek érdekel valakit igaz vagy sem? Vagy ha leírom Meggyes elvtársról, hogy a haverjaival szénné adósította és szétlopta Esztergomot a befuccsolt élményfürdő projekthez? Nem trágárul írom le, csak faék egyszerűen? Majd TE fogod garantálni, hogy nem lehet belőle semmi bajom? :D

Fanyéllel Rendelkező Duguláselhárító Gumiharang 2014.05.29. 17:15:33

@bölcsbagoly: "Olvtársak, ugyan biza miért baj az, hogy nem trágárkodhattok, gyalázkodhattok , üvöltözhettek, stb. naphosszat, főleg a kormány/fidesz ellen? Tisztességes hangnemben vitázni/társalogni már nem is vonzó alternatíva számotokra? Elmaradnak az OPNI-szökevények, a zsigerből gyűlölködők. Ez miért lenne kár?"

Szánalmas ez a finomkodó talmi ájtatosság, de amint kiemeled, hogy természetesen csak a fideszt és a kormányt sértegetők a nívó alattiak, és elkezded az OPNI-szökevények és egyébb jelzőket használni, teljesen kibújik a saját degenerált lényed torzó mivoltja, és a világgá kiáltod, hogy milyen kis sutyerák türhő fasztarisznya görény is vagy valójában te baromarcú nyomoronc.

bölcsbagoly 2014.05.29. 17:16:00

@komplikato: muszáj hazudozni, szubjektív, semmivel sem igazolható kijelentéseket tenni? Írj olyan ami igaz s amit vállalni is tudsz akár a bíróság előtt is! A komentelők, de akár a bloggerek javarésze is a gőzt kiengedni jár a blogokra/fórumokra s nem társalogni, vagy kulturáltan vitatkozni!

Istóczy Győző · http://kuruc.info 2014.05.29. 17:27:51

Megint megszűnik a szólásszabadság?

Istóczy Győző · http://kuruc.info 2014.05.29. 17:29:22

Kohn-Bendit a múltkor egy üres címlapos Magyar Nemzetet lobogtatott. Most mivel készülnek a liberális aktivisták?

Amúgy hogy-hogy ma még lehet kommentelni?

lavór 2014.05.29. 17:31:51

Hm... Melyik időkre is emlékeztet engem?
Magam részéről bojkottot hirdetek komment ügyben.

Istóczy Győző · http://kuruc.info 2014.05.29. 17:34:52

@nu pagagyí:

Mindegyik alkotmánybíró orbánista? Nem maradt meg egy sem a régi garnitúrából?

Fanyéllel Rendelkező Duguláselhárító Gumiharang 2014.05.29. 17:44:12

Az egész ügy tanulsága az, hogy a sajtót az uralma alá hajtó kormány létrehozott egy gumijogszabályt, amivel a blogokat is, az utolsó független orgánumokat is betörheti. Nem szól ez semmi másról.

♔batyu♔ 2014.05.29. 17:53:44

Na, vége a liberálisozásnak, hiszen jó hírében sértem meg az illetőt. A ballibsi pedig pláne gáz, hiszen komcsi-libsit jelent:))

Blogger Géza 2014.05.29. 17:53:53

@Rezsicsökkentő Hapcibenő: Te szerencsétlen debil, képes voltál ezt a baromságost két helyre is bemásolni?

barli 2014.05.29. 18:17:35

Az indexes balos blogok (pl democrat) többsége már rég tudhatta a döntést hogy letiltotta a kommenteket vagy legalább facebookosította..

♔batyu♔ 2014.05.29. 18:19:04

@barli: Ja, ezek itt mind előredolgoztak.

szuverén: Liberális, SZDSZ-es vonal. Nem lehet hozzászólni.
Democrat és Demokrata: Liberális, elég primitív, SZDSZ-es. Egyikhez sem lehet hozzászólni.
Szembesités: Liberális. "Hagyjuk a tényeket szóhoz jutni", tények alatt persze szerény barátunk, saját véleményét érti, Hsz. lehetőség magától értetődően nincs, tényeket, nem cáfolhatsz.
Kényszerbagoly: Bajnaiék, liberális, de olyan is és nem lehet hozzászólni.
Átlátszo.hu: Ballib blog, primitív cenzúrával, azaz elég ha sejti, hogy más véleményen vagy, repcsi.
Mos Maiorum: Liberális, nem lehet hozzászólni.
Ványa bácsi: Vérlibsi és ha eltérsz a primitív libsi paneloktól, már tenyerel is a kitiltom gombra. (További nehezítés, hogy a liberális panelok kb. 20 évesek)
Dr. Erőss Gábor: Új, bal, zöld - Ősrégi ballibsi lehet zsírúj szerkóban, kitörési pályákat keresve.
Liberalisok blogja: A név nagyon is találó, mert hozzászólni nem lehet.
Nertars. Liberális bérblog, vagy nagyon fel van háborodva, vegytiszta igénytelen fideszfika. Elég egyértelmű, hogy nem lehet senkinek hozzászólni.
Kritikusok. Balliberális. Szóhasználatában kb. 20 évvel van lemaradva. Nem meglepően, nem is lehet hozzászólni.
Kettős mérce: Balliberális, de lehet kommentelni. Viszont ha a kommentek nem értenek egyet a poszttal, letiltja a kommentelést.
IFL, az őszinte gazdaság: Liberálisan őszinte, ami azt jelenti, ha cáfolod repcsi, hülyén is mutat a három db. árválkodó primitíven helyeslő hsz. Nem írja ki, hogy "moderál".
Örülünk Vincent: Ballibsi és cenzúrázott.
BuzásAnnaBlog: Magát jogvédőnek álcázott, nem túl bonyolult libsi. Nem kell jobban bemutatni, ismered ezt a feltehetően fizetett, vagy pártkarrierre törekvő típust. Hsz. erősen cenzúrűzott, érdemes elolvasni, miket enged át, nagyon gáz.
Ertsey Katalin: Liberális, nem lehet hozzászólni és mint a libsik, ő sem csak demokrata, de végtelenül szerény is, azaz irdatlanul nagy arca van. Semmit nem veszítesz ha kihagyod, az SZDSZ kapcsán jól ismered ezt a típust.
Szabó Tímea: Kb. mint az előző, fizetett bérblog, korszerűek vagyunk, a neten is nyomulunk. Timi kifejezetten gyenge, aligha az eszéért szeretik. A többi is gáz, de ezt pláne nem fogod tudni végigolvasni. Hozzászólni nyilván nem lehet, de ezt egyáltalán nem is bánod.
koorupcio.blog.hu: Liberális, Transparency International Magyarország (TI). Minden kamu jogvédő szervezetek ősanyja, ismered. Van hsz. lehetőség, csak éppen nem engedi elküldeni. Kádárék filozófiája volt ez. Hogyne, lehet. Csak nem érdemes.
Nemzetpolitika-hazafiság. Nemzetinek és szakértőnek álcázott liberális. LMP. Hozzászólásod nyilván nem jelenik meg, de az egész blog annyira primitív, hogy mire ide eljutnál már rég elkattintottad.
vizycs blog. Orbánozós fikablog az aljáról. Nem lehet hozzászólni, de nem is nagyon tudnál mit.

csak egy néző 2014.05.29. 18:55:59

A kommenteléshez majd meg kell venni a "Nemzeti Billentyűzetet", amin csak számozott billentyű lesz és szabadon megválaszthatod a kommented szövegét:
1-es billentyű: Magyarország így szeretlek,
2-es billentyű: Hajrá Magyarok
3-as bilelntyű: Hajrá fidesz
4-es bllentyű: Csak a fidesz
5-ös billentyű. Magyarország jobban teljesít
6-os billentyű: Viktor, Viktor, Viktor.......
7-es billentyű: Zelmúlt nyolc év
8-as billentyű: Gyurcsány takarodj
9-es billentyű: Bukott baloldal
10-es billentyű: Mocskos ballibsibolsizsidóhazaáruló

bölcsbagoly 2014.05.29. 19:12:12

@csak egy néző: s melyik ellen van érdemi kifogásod?

Androsz · http://migransozo.blog.hu 2014.05.29. 19:18:08

@adrfst: @campobaszo: Nem értettetek meg. A szolgáltató felelős, én is ezt mondom. A moderálás nem mentesít a felelősség alól, hanem a szolgáltató megoldása arra, hogy ne legyen miért felelősségre vonni. Én a moderálást nem álmegoldásként említettem, hanem megoldásként. Amely persze nem lesz maradéktalanul teljesíthető, mert nincs annyi ember, hogy az összes blogot folyamatosan moderálja. Márpedig mérget vehetünk rá, hogy nyomban előugrik a bokorból jónéhány impotens zsebforradalmár pöcs, aki majd azt hisz, hogy a rendszer ellen harcol azzal, hogy teletrollkodja az összes blogot, mindent összeorbánozza. Már ismerjük a fajtáját, akik a májkrémkonzervek íztesztjétől az uruguayi egérfogógyártás válságának elemzéséig bármibe képes rögtön belekeverni Orbán nevét, betegesen rágörcsölve, mint a szájzáras bulldog.
Pedig mindössze a szolgáltatót szívatja ezután, kiosztják nekik a büntetést, Orbán meg még csak nem is hall erről az egész piti fröcsögésről.

Az lesz, mint amit a Velvet lépett meg pár éve: általánosságban elzárják a kommentcsapot.

Ha a kommentelők rászoknak arra, hogy a gőzt a gumiszobában engedik ki, itt pedig kifogásokat, kommentárokat, megjegyzéseket tesznek, vitákat folytatnak, akkor megmaradnak a blogok. Nem állíthatjuk azt, hogy az AB a szánkat akarja befogni. Mindemellett fenntartom: többet ártanak, mint használnak, és újraszerkesztetném a működésük céljának és lehetőségeinek leírásait. Nem diktatorikusan, mert a Fidesz-KDNP frakcióját demokratikus választáson hatalmaztuk fel majdnem minden változtatás belátásuk szerinti elvégzésére.

bölcsbagoly 2014.05.29. 19:20:59

A Magyar Hírlapon csak kifejezéseket moderálnak (elég bénán!) s a leu/lineal/iluska, stb. nickek minden normális társalgást /vitát szétrombolnak. Elkötelezett balfékek mindannyian.Miért kellene ezt tartósítani?

csak egy néző 2014.05.29. 19:26:56

@bölcsbagoly:
Bagoly komám, természetesen egyik ellen sincs kifogásom, elvégre ez egy demokrácia és senki sem merné megkérdőjelezni a sajtószabadságot. Ja és ki kockáztatná meg, hogy bíróság elé citálják.
1-es billentyű.

_most_ 2014.05.29. 19:40:10

@Androsz: nem értem, miért ne lehetne mindenért Orbánt szidni, nagy része teljesen jogos, ha Orbán seggnyalós kommenteket akarsz olvasgatni, akkor olvasgasd a fidesz méidáját.

_most_ 2014.05.29. 19:42:34

@♔batyu♔: lol, kicsit se vagy beteges, te tényleg képes voltál kigyűjteni ennyi blogot, és már sokadszor bemásolni, javaslom kezeltesd magad, és talán rájössz, hogy a blogokon kívül is van élet :D

csak egy néző 2014.05.29. 19:49:08

@♔batyu♔:
Látom öcsém, tanulékony vagy.

2014.05.29. 19:51:40

@bölcsbagoly: "Olvtársak"

Gyuri, lejöhetnél már a szerről, mert ilyen bugyuta megszólítást senki nem használ rajtad kívül, esetleg valamelyik pannon listás vén billentyűs...

eßemfaßom még áll 2014.05.29. 20:46:11

tudja valaki az AB melyik tagja milyen politikai kötődésű? Mert az tény, hogy Stumpf kivételével mind fogalmatlan balfasz

Darth_Vader 2014.05.29. 21:00:38

Legalább majd foglalkoznak némelyek a családjukkal is...

netnepper 2014.05.29. 21:16:43

Hol itt a gond, megyünk a kuruc.info-ra, ott mehet szabadon a betonkeverő.
A napot is könnyebb lenne lekapcsolni, mint a cloudFlare-t:-))).

Androsz · http://migransozo.blog.hu 2014.05.29. 21:18:46

@_most_: "nem értem, miért ne lehetne mindenért Orbánt szidni"

Ez elég szomorú.

Nem akarok seggnyalós kommenteket olvasni. A kettő között van még egy csomó lehetőség is. Például az, amikor Orbán szóba sem kerül. Próbáld elképzelni a dolgot, terápiás céllal.

tisztapista 2014.05.29. 21:48:57

Muhaha, újszülött fókákat kínoztam, hogy a bőrükkel borított baseball ütővel kihalófélben lévő énekesmadarakat verjek agyon, mindezt óvodás bantunégerek szeme láttára.

És ezért mostantl a blog.hu a felelős, mert leírtam. Vagy a gg blog a felelős?

Szűtté mamá? Szűjjé! 2014.05.29. 21:54:30

@Blogger Géza: a kedvedért bármit, szutykos narancsproli.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.05.29. 21:55:32

"az előzetesen moderált komment ugye meg sem jelenik az interneten, így a jogsértés nem jön létre. "

A moderáció nem a komment törlését jelenti.

xclusiv 2014.05.29. 22:19:58

@Androsz: "Márpedig mérget vehetünk rá, hogy nyomban előugrik a bokorból jónéhány impotens zsebforradalmár pöcs, aki majd azt hisz, hogy a rendszer ellen harcol azzal, hogy teletrollkodja az összes blogot, mindent összeorbánozza."

Illetve összegyurcsányozza, bajnaizza, komenistázza, zsidózza, etc.

jet set 2014.05.29. 23:06:18

Annak idején ment a sírás-rívás, hogy csökkentik az AB hatáskörét. Ugye milyen jó lenne, ha mindenben ilyen nagyszerű határozatokat hozna?

Androsz · http://migransozo.blog.hu 2014.05.29. 23:21:09

@tisztapista: Nem, ezért te vagy a felelős, és a rendőrség a tőled nyert információk alapján kezdeményezni fogja a gyanúsítottként történő kihallgatásokat állatkínzás, természetkárosítás, miegymás miatt. :-)))

A blog felelőssége akkor merülne fel, ha ország-világ olvashatná, ahogy másokat is erre buzdítasz, kisfókákat kínozni haj de jó, verjünk agyon madarakat, juhé. Ebben az esetben te lennél felelősségre vonható a fentikre történő, nagy nyilvánsság előtti felbujtás és izgatás miatt, ők viszont bűnpártolás miatt lennének gyanúsítottként kihallgathatók. :-D

A felelősségre vonás nehezebbje akkor kezdődne, amikor a Kisfókák Nemzetközi Érdekszövetsége pert indítana ellened azért, mert pont kisfókákat választottál, úgy beállítva a dolgot, mintha ők alkalmasabbnak mutatkoznának az agyonverésre, sőt, mint akik szerinted büntetlenül agyonverhetők. Diszkriminatíve. Most hadd ne említsem a lehetőséget, hogy az Igaz Kisfókák Hittanácsa kártérítést követelne tőled és az egész világtól azért, mert a múltban rengeteg kisfókát vertek agyon. ami egyébként valóban nem egy dicsőség az emberiség részére, de a mai kisfókák sem büszkélkedhetnének azzal túlságosan, hogy pénzt akarnak keresni a száz évvel ezelőtt elpusztított társaikból.

Persze ez az egész példa csak egy abszurd vázlat volt. A valódi gondot az Emberi Jogok Összhadserege okozná, amiért nem bantuafrikainak hívtad a nevezett gyermekeket, mellesleg pedig a bantu szót a gyarmatosítók aggatták rájuk, rosszindulatuk és leigázási törekvéseik jeléül. Neked egyáltalán nem lenne szabad utalnod arra, hogy a bantuk természetes bőrszíne eltérést mutathat a nem bantukhoz képest, sőt, beléjük akarod szuggerálni, hogy ők bármiben is különböznek tőled. A világot ezzel természetesen az ellenük irányuló irtóhadjáratra szólítod fel, nyilvánvaló.

Na, majd ezek a baromságok válnak gyakorlattá nálunk is, ha eddig még nem váltak azzá. A szólás szabadságát én az efféle kötekedésektől féltem, nem attól, hogy nem illik leírni, hogy kúrcsány, libás, patásorbán, libsi, komcsi, homár, norvég. Mert @xclusiv:
helyesen szólt, ezek is állandó hívószavak.

Bambano 2014.05.30. 02:28:44

az alapvető probléma, amit nem akarnak érteni, hogy nem az rontja mások jóhírét, aki leírja a disznóságot, hanem az, aki elköveti.

bölcsbagoly 2014.05.30. 11:19:50

@tisztapista: szabad hülyének lenni (maximum kényszerkezelésre számíthatsz miatta), de nem szabad hülyeségekre buzdítani másokat!

WLaci 2014.05.30. 15:16:22

Ez az AB döntés annak a következménye, hogy évek óta Fidesz-pártdelegáltak kerülnek a bíróságba alkotmányjogászok helyett. Aki tolta a fidesz szekerét idáig (igaz, kedves MTE, Koltay mint NMHH elnök, ugye?) az most helyezze a pofáját súlyba, és élvezze az új világot.

gg 2014.05.30. 18:02:54

@WLaci: miért, Koltay is megszavazna egy ekkora hülyeséget? Vagy ha Koltay nem NMHH-elnök, akkor megbukik a Fidesz? Vagy mi? Választáson szereztek legitimációt az AB átalakításához is, nem az MTE-től :)

gg 2014.05.30. 18:21:46

@Kovacs Nocraft Jozsefne: a moderáció nem. De a "moderált komment" mint kifejezés a törölt kommentekre utal. Ld. a blog.hu kezelőfelületét pl.

xclusiv 2014.05.31. 00:35:55

@gg: "miért, Koltay is megszavazna egy ekkora hülyeséget?"

ki is ez az ember? Ha egyáltalán jelölte pártunk és kormányunk erre a pozícióra, akkor valszeg jó káder, szóval igen, minden bizonnyal megszavazná.

"Vagy ha Koltay nem NMHH-elnök, akkor megbukik a Fidesz?"

Emmeg má hülyeség, érdemben reagálni is kár lenne ere.

"Vagy mi? Választáson szereztek legitimációt az AB átalakításához is, nem az MTE-től :)"

Lehet a választáson szerzett legitimációval élni és visszaélni. A Horn-kormány alatt az akkori mszp csinálhatott volna amit akart, mégis visszafogták magukat. 2010-ben pedig a fidesz az akkori körülmények miatt szerzett 2/3-ot (64% részvétel mellett kapott 53%-al), aztán ők nem fogták vissza magukat. A mostani 2/3-uk pedig az általuk megmókolt választási szabályok miatt lett (most 45%-ot se kaptak).

gg 2014.05.31. 14:52:58

@xclusiv: miért, a Stumpf nem volt tán jó elvtárs, mégis ellenszavazott? A Koltay meg legalább három alkalommal nyilatkozott nyilvánosan mellettünk kommentügyben, a saját társai ellenében is egyszer, így ez az egész felvetésed nem túl logikus.

Amit magyaráz, hogy az utolsó bekezdésben is egy olcsó politikai izét dobtál a mittudommelyik kormány visszafogottságáról (haha). Hagyjuk már, ezek a dolgok nem idevalók.

xclusiv 2014.06.01. 20:52:24

"miért, a Stumpf nem volt tán jó elvtárs, mégis ellenszavazott?"

Wiki: "1989 és 1990 között a Hazafias Népfront utolsó alelnöke, 1998 és 2002 között a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter, 2010 júliusától alkotmánybíró."

De, jó elvtárs.
Amúgy gondolom az alkotmánybíróságon is zajlik valami vitaféle, szóval tét nélkül szavazhatott nemmel, mivel az eredményt nem befolyásolta.
De ha csücskös lett volna a helyzet, akkor valszeg ő is behúzta volna az igent. Nem véletlenül került ő oda úgy, hogy igazából a szakmai múltja se volt meg hozzá.
"Tudja, Pelikán elvtárs, egyszer majd kérni fogunk magától valamit."

"A Koltay meg legalább három alkalommal nyilatkozott nyilvánosan mellettünk kommentügyben, a saját társai ellenében is egyszer, így ez az egész felvetésed nem túl logikus."

Nyilatkozni egy dolog, dönteni meg egy másik. Dajcstomi is bátran nyilatkozik, de ha tétje lenne annak amit tesz akkor valszeg máshogy nézne ki a dolog.

"Amit magyaráz, hogy az utolsó bekezdésben is egy olcsó politikai izét dobtál a mittudommelyik kormány visszafogottságáról (haha). Hagyjuk már, ezek a dolgok nem idevalók."

Olcsó politikai izé?
Kinek volt a módszerváltás óta 2/3-a? Mert szerintem a Horn-kormánynak, és a 2. és a 3. orbán-kormánynak.

És akkor nézzük a tényeket:

1. Melyik csinált új alkotmányt a saját igényei szerint?
Szerintem a 2. orbán kormány.

2. Melyik módosította szarrá az alkotmányt a saját aktuális igényei szerint (a saját szarját is, mert az igényeit se volt képes felmérni)?
Szerintem a 2. orbán kormány.

3. Melyik módosította a választási törvényt a saját aktuális érdekei szerint, hogy a későbbiekben is 2/3-a legyen?
Szerintem a 2. orbán kormány.

4. És melyik módosítja (most éppen) a budapesti önkormányzati választás szabályait a saját érdekei szerint úgy, hogy kb. húszezer 1. kerületi szavazó döntése pont annyit érjen, mint százhúszezer 13. kerületi szavazó döntése?
Szerintem a 3. orbán-kormány.

Szóval amit itt fentebb írtam, az mind tény, szerinted meg csak "olcsó politikai izé"...

Hát ha így gondolod akkor lelked rajta, remélem nem okoz számodra túl nagy lelki törést a barna nyelv.

gg 2014.06.01. 22:01:04

@xclusiv: na nehogy már én védjem a Stumpfot, itt van helyette egy link:

tenytar.blog.hu/2013/04/08/stumpf_istvan_kilepett_a_nemzeti_egyuttmukodes_rendszerebol

Olvasd végig figyelmesen, a tények a gyatra politikai konstrukciódat szépen szétgyalázták :)

Ugyanis egyetlen lényeges kérdésben szavazott Fidesz-álláspont szerint, a többiben ellene. Haha.

És haha a többi is, ez itt nem a Népszava vagy a Hócipő :)

Szorri, ezt le kellett szögeznem, de azért még minden olvasót szeretek! :)

xclusiv 2014.06.03. 09:45:37

@gg: Nos, lehet hogy Stumpf-fal kapcsolatban tévedtem.

A többi viszont, amire csak népszavázni tudsz válaszként, nos az igaz.

gg 2014.06.04. 07:57:49

@xclusiv: respekt, hogy beismerted a mellényúlást. Cserébe én is visszaszívom a Népszavázást, és elmondom eggyel részletesebben, hogy abban a részben miért nem volt igazad.

A ténylistád teljesen igaz, de hozzá kell tenni a dolgok másik felét is. Hogy a Hornék akkor játszották el a lehetőséget arra a jóságos szerepre, amit nekik tulajdonítasz, amikor hatalomra kerülésük után azonnal úgy megváltoztatták az önkormányzati választási rendszert egyfordulósra pillanatokkal a választás előtt, hogy a 33 százalékukkal lazán be tudták húzni az ország nagy részét. Ha kétfordulós marad, esélyük sem lett volna. És hiába tiltakozott az akkori ellenzék, az újságok nagyjából meg se írták a dolgot.

Alkotmányozás pedig nem a nagyvonalúság miatt nem volt, hanem mert nem tudtak megegyezni az SZDSZ-szel pár alapkérdésben. Nekiláttak, csak befejezni nem tudták. Plusz kilenc hónap alatt sikerült előidézni egy államcsődközeli helyzetet, és nem nagyon maradt idő ezzel foglalkozni.

(Az ellenzéki sajtó teljes megszüntetését most ne is említsük.)

Ezt az egész Horn-Göncz mitológiát jó volna már egyszer tényleg tárgyilagosan és pártatlanul körbejárni.

xclusiv 2014.06.04. 22:41:35

Az önkormányzati témára nem emlékszem, de gyanítom több forduló esetén is nagyrészt ugyanaz az eredmény lett volna, mint a parlamentben. Az első 4 év alatt annyira megutálták az emberek az akkori kormányt, hogy az MDF (Hofi szavai szerint) nyugodt erőből csipet-csapat lett aztán lassan elporladt, a KDNP még 1x bejutott aztán kimúlt (ami most van az csak a fidesz másik neve), Torgyán pedig 98-ra valahogy vissza tudott jönni, csak utána múltak ki.

Viszont a fidesz most is mókol önkormányzatilag, szóval ez csak annyit jelent, hogy ebben nem voltak jobbak Hornék.

Az alkotmányozás pedig kb. 90 óta téma, csak eddig nem volt megegyezés, bár az most se volt. És ha jól emlékszem Horn 4/5-ös többséghez kötötte az alkotmányozást...

Az ellenzéki sajtó megszüntetése pedig nagyrészt mítosz szerintem, de ez is megérne egy komolyabb vitát. Persze ez is folyik jelenleg, és nem csak a sajtóé, hanem minden - állítólag - a szocikhoz köthető cég kicsinálása, már amelyik még talpon van.

És igen, a Horn kormány tevékenységét is alaposan körbe kérne járni, mint az összes többiért is...

gg 2014.06.04. 23:11:16

@xclusiv: rosszul gyanítod, ugyanaz volt a helyzet, amiért most a fidesz is egyfordulósított. A szétaprózott ellenzék összeállva a második fordulóra erősebbé válhatott volna rengeteg helyen, mint a mindössze 33 százalékos szocialisták. Így viszont egy körben, relatív fölénnyel simán behúzták a többséget. Pont úgy, ahogy most a fidesz, a történelem csak megismételte önmagát.

Az ellenzéki sajtó hiánya nem mítosz volt, hanem tény. Nem létezett ellenzéki lap, se napilap, se hetilap, az egyetlen annak tartott, a Magyar Nemzet is állami pénzen kitartott lap volt, arról írtak, amit engedtek nekik. További infó: Freedom House

xclusiv 2014.06.08. 21:43:59

@gg: választás: a 94-es parlamenti választáson az első fordulóban az mszp+szdsz kapott 31+19 százalékot, a 2. fordulóban pedig 45+29 százalékot. Azaz nem hogy az ellenzéki szavazatok álltak össze, hanem mind számszerűen, mind arányában több szavazatot kapott az akkori kormány, míg az akkori ellenzék vesztett szavazatokat. Épp ezért nem gondolom azt hogy pár hónappal később nagyon máshogy alakult volna a matek.

A sajtóval kapcsolatban pedig nem értünk egyet. Ugyanis szerintem a sajtónak elsősorban függetlennek kell lennie, és nem egy párt vagy pártcsoport szekerét tolnia. És mivel a mindenkori hatalom csinálja a disznóságokat, ezért a (hangsúlyozom: független) sajtó nyilván mindig valamennyire ellenzéki.
A 94-98-as kormány nagy botránya a tocsik-ügy volt, amivel akkoriban komolyan foglalkozott a sajtó. A "nem ellenzéki" sajtó is, pl. a népszabadság, amit pedig az ún. jobboldal nettó szoci pártlapnak tartott mindig is.
Ehhez képest ma a mai kormánytól függő sajtó híreit követve problémák nincsenek is, amik pedig vannak azok vagy az elmúltnyolcév miatt, vagy a liberálbolsevista világösszeesküvés miatt vannak.

gg 2014.06.09. 12:10:09

@xclusiv: figyelj, a dolgokat nem így mérik, hogy tudsz-e egy ügyet mondani, amit kihoztak. Az amerikaiaknak (Freedom House) van erre egy komplex mérési módszerük, ami egy csomó paramétert figyelembe vesz, abból az jött ki, hogy akkor kb. ugyanez a szint volt, mint most. De lehet vele egyet nem érteni, ennyire még van szabadság :)

(Mondjuk a Tocsik-ügyről kb. egy éve tudott a Népszabadság, de csak akkor írta meg, amikor már kihozta a Figyelő - és még csak én tudok vagy ötven olyan ügyet mondani, amit nem írt meg.)

MSZP-SZDSZ - te ugye fiatal vagy, akkor még nem éltél? :) A 2. ofordulót követő koalíciókötés után az SZDSZ azonnal elvesztette a szavazóinak kb. felét, ennyibe került az antikommunistából kommunistába átmenet. (Aztán a maradék felének a felét is elvesztették, a kormányzati teljesítmény következtében.)

A Gyuláról sok mindent el lehet mondani, de hogy hülye volt, azt nem - kellett nekik az a rapid választásitörvény-módosítás, neki elhiheted :)

xclusiv 2014.06.09. 21:38:31

@gg: "Az amerikaiaknak (Freedom House) van erre egy komplex mérési módszerük, ami egy csomó paramétert figyelembe vesz, abból az jött ki, hogy akkor kb. ugyanez a szint volt, mint most. De lehet vele egyet nem érteni, ennyire még van szabadság :)"

Ne haragudj, de ezt nem igazán hiszem. Tudnál linked dobni erről? Mármint a régiről, a mostaniról találtam. Ez 2003-tól mutatja, akkor 2,25 volt a szám, 2012-ben 3,5 egy 1 és 7 közötti skálán, ahol az 1 a legjobb. És nem hiszem, hogy mittomén 94-98 és 2003 között akkora javulás lett volna, mint amennyit 2003 óta romlott (és ebben a mostani origós téma nyilván nincs is benne).

"(Mondjuk a Tocsik-ügyről kb. egy éve tudott a Népszabadság, de csak akkor írta meg, amikor már kihozta a Figyelő - és még csak én tudok vagy ötven olyan ügyet mondani, amit nem írt meg.)"

Hát nemtom, nem tartom kizártnak, de erről még nem hallottam, nem olvastam sehol. Erről tudsz valami konkrétumot adni?

"A Gyuláról sok mindent el lehet mondani, de hogy hülye volt, azt nem - kellett nekik az a rapid választásitörvény-módosítás, neki elhiheted :)"

Lehet, nemtom. Mindenesetre az akkori ellenzéket
(a 94 előtti kormányt) egyszerűen annyira utálták az emberek, hogy szerintem nem lett volna sok esélyük...

gg 2014.06.09. 22:11:58

@xclusiv: a korábbi Freedom-jeentéseknek vannak azért nyomai a neten:

forum.index.hu/Article/showArticle?na_start=237&na_step=30&t=9015888&na_order=

hetek.hu/belfold/200204/megelozve_mongoliat

szóval minimum kétszer részlegesen szabad kategóriások voltunk.

A Népszabadság-Tocsik kérdésben pedig az esti médiatüntetésen összefutottam a lehető legautentikusabb vkivel, Szegő Iván barátommal, aki eredetileg meg volt bízva Népszabadságosként a sztori feldolgozásával - aztán elmondása szerint addig nyomozott, mígnem az eggyel fölötte lévő irodában találta magát :)

xclusiv 2014.06.10. 21:54:11

@gg: Ja, ilyenek találtam én is, csak arra számítottam, hogy pontokban mérve is ismersz valami számot, mint pl. itt:

www.freedomhouse.org/report/nations-transit/2013/hungary#.U5deg3WSyk0

Mert a szabad/részben szabad azért elég tág kategória, míg ez a pontozás azért - minden szubjektivitásával együtt is - legalább egy világos trendet kirajzol.
Ami mondjuk 2003-2009 között (végig szoci időszak) egy 2,25-ről 2,5-re romlást jelent, 2009-2013 között pedig 1 egész pontot romlott. És ebben még nincs benne az rtl-adó, a lex-tv2, az origo, stb. Szóval 2014-re tutira meglesz a 4 egész, de a 4,5 se lenne meglepő.

Népszabó ügyben meg lehet hogy ez így volt (*), viszont az elképzelhetetlen, hogy ma pl. az mno/hörrtv vonalon akár bármiféle feldolgozás induljon pl. lézer utazgatásai miatt.

A csillag pedig: se Téged nem ismerlek, se Szegő Ivánt, névről sem. Ezzel persze nem a szavadat vagy szavatokat vonom kétségbe, de automatikusan igaznak se tartom.

gg 2014.06.10. 23:07:13

@xclusiv: csillag - google a barátod :)

(a jóslatod kb bejöhet)

xclusiv 2014.06.11. 22:31:34

@gg: csillag - kerestem, kevés idő alatt sok mindent nem találtam, sok időt meg nem akartam rászánni, annyira nem érdekelt :)