2016.03.31. 13:53

A trigonometria mint konzervatív ártalom

Halácsy Prezi Péter és Horn György, az Alternatív Közgazdasági Gimnázium vezetőjének vitájáról tudósít épp most, jelenleg is vezető pozícióban a 444, a következő címmel: A Google használata fontosabb, mint a trigonometria.

A cím megismétlődik alcímként is, alatta pedig az újságíró egyetértőleg idézi Halácsy Pétertől a fenti tételt. Amit lehet igaznak gondolni, lehet háborogni miatta - én biztos, hogy naponta többször indítok el Google.keresést a gépeimen, mint szögfüggvényszámítást -, de azért mégis marad az emberben valami rossz érzés.

A magolás rossz, a kreatív tanulás jó, ezt én is megerősítem minden olyan társaságban, ahol erről megkérdeznek (fúj évszámok, hajrá összefüggések megértése, logika fejlesztése); csakhogy a 444-szöveg azt sulykolja, hogy a trigonometriát magolni kell, tehát rossz, míg a Google-keresés kreatív, tehát jó.

Biztos van olyan iskola, ahol a trigonometriát magoltatják a tanulókkal, de akkor könyörgöm: azt most zárassuk be, mondjuk azonnal. De a trigonometria egyébként nagyon egyszerű rendszere pont az életünknek egy olyan látványos szelete, aminek a megértése nélkül döbbenetesen sok dologból ki vagyunk zárva.

Abba pedig belegondolni is csodálatos, hogy a két - állítólag - eltérő megközelítés egyesítéséből milyen távlatok nyílnak: fogjuk magunkat, és keressünk rá Google-lel a "trigonometria" kulcsszóra. Megtalálhatjuk ezzel ugyanis ezt az itt következő ábrát, amivel nagyjából egy perc alatt el lehet magyarázni a trigonometria alapjait bárkinek - és még csak belehalnia sem kell az erőlködésbe.

sine-cosine-unit-circle-animation.gif

6 komment

süti beállítások módosítása