2010.05.25. 07:31

Kémkamerákkal a korrupció ellen

A korrupció ellen mindössze egyetlen törvényt kell módosítani: a miniatűr kamerákat haditechnikai eszköznek minősítő passzust. Ezt amúgy is meg kell tenni, hiszen ezekkel a filléres cuccokkal már tele vannak a kínai piacok.

Hát ilyen egyszerű ez; ennyit a korrupció elleni harcról. A folyamatban részt vevő egyik fél gyakran kellően motivált ahhoz, hogy a hivatalos személyt bebuktassa - nincs más teendőnk tehát, mint az, hogy engedélyezzük, sőt: bátorítsuk ilyen esetekben a titkos hang- és képfelvevő eszközök használatát.

Játékból rágóguminak, kulcstartónak, napszemüvegnek, játékmacinak álcázott USB-s vagy adó-vevős kamerákat és mikrofonokat ugyanis ma már fillérekért vehetünk számtalan forrásból; elterjedésük rendesen bezárná a kapukat a hagyományos magyar korrupciós megoldások tekintélyes része előtt. Zsebbe kér pénzt a korrupt köcsög az önkormányzati tulajdon értékesítéséért? A használatba vételi engedélyért? Az ügyintézés meggyorsításáért? A megoldás egyszerű: rögzítsük az ajánlat megtételét vagy a pénzátadást egy fürdőszobai gumikacsának látszó tárggyal. Két-három további lebukás után a gazemberek gyors visszavonulót fognak fújni, és ennek az üzletágnak örökre befellegzik - túl naggyá válik a kockázat.

Egy probléma van csak, mégpedig az, hogy éppen ezeket a ma már mindennapos játékszereket üldözi az állam, áldásos hatásukat így csak korlátozottan tudják kifejteni. Egy közönséges kormányrendelet értelmében minden olyan eszköz, amely úgy vesz fel vagy közvetít hangot vagy képet, hogy közben valami másnak látszik, haditechnikai eszköznek minősül, és birtoklása kettőtől nyolc évig terjedő börtönnel büntethető. Ismételjük meg még egyszer: játékokról van szó. Hát így szívatjuk magunkat mi, magyarok.

A dolog ráadásul nem is elméleti: a Népszava úgy tudja, 2009-ben 68 esetben indított a VPOP eljárást efféle ügyekben, melyek többségének áldozatai vélhetően gyanútlan, a rendelkezést nem ismerő internetes vásárlók és turisták között keresendők. Ők most bűnözőkké váltak, és letöltendő börtönbüntetésre számíthatnak. Agyrém.

Töröljük el tehát minél hamarabb ezt az idejétmúlt, őrült rendelkezést, és két legyet ütünk egy csapásra: egyrészt nem dugatjuk börtönbe nagy csoportokban egyébként minden tekintetben makulátlan honfitársainkat, másrészt viszont börtönbe kerülhetnek azok, akiknek ott a helyük.

131 komment · 3 trackback

süti beállítások módosítása